Η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε την 20η Επέτειο της Ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική συνεδρία και επετειακή εκδήλωση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε την 20η Επέτειο της Ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική συνεδρία και επετειακή εκδήλωση
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 10, 2024-15:55 View: 12

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε την 20η Επέτειο της Ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική συνεδρία και επετειακή εκδήλωση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε σήμερα την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος και επετειακής εκδήλωσης.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας κ. Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας κ. Danijel Krivec.

Η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, κρατικών αξιωματούχων, Κυπρίων Ευρωβουλευτών, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ κ. Στέλλας Κυριακίδου, του μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, Κυπρίων Δικαστών σε δικαστικά σώματα της ΕΕ και σε άλλα διεθνή δικαστικά σώματα, καθώς και του διπλωματικού σώματος.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η στρατηγική επιλογή της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε αντικείμενο συλλογικής πολιτικής στήριξης και προσπάθειας, η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη για την Κύπρο και τον λαό της. Υπογράμμισε ειδικότερα τον ρόλο που η Κύπρος πρέπει να αναλάβει εντός της Ένωσης καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προς προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αλλά και προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της.

Ακολούθησαν ομιλίες Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών, στις οποίες αποτάθηκε φόρος τιμής στους πρωτοστάτες της ένταξης της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τονίστηκαν εκ νέου τα οφέλη της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ ως ισότιμου κράτους μέλους, με αποτέλεσμα την ευημερία και πρόοδο του λαού της. Επισημάνθηκε ειδικότερα ότι η ένταξη στην ΕΕ θωράκισε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημειώθηκε ότι η Κύπρος αναμένει την ενεργό και ουσιαστική συμβολή της Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και την παροχή στήριξης προς αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Έγινε επίσης αναφορά στις προκλήσεις που η Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει, στο εσωτερικό καθώς και στο εξωτερικό και τονίστηκε η σημασία της αξιοποίησης του δικαιώματος ψήφου των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές, ως μέσου ουσιαστικής συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο ευρύτερα, όσο και ειδικότερα σε σχέση με καίρια ζητήματα πολιτικής .

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση, με θέμα την 20η Επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ένωσης, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ευθύνη όλων προς συλλογική αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων. Τόνισε δε τη σημασία αποτελεσματικότερης παρουσίας της Ένωσης στις ζωές των ευρωπαίων πολιτών, ως άξονα ασφάλειας, οικονομικής ευημερίας και εγγυητή του κράτους δικαίου. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθετικές ενέργειες όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από μια ένωση δημοκρατικών κρατών όπως η ΕΕ.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ κ. Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκαν στην διεύρυνση του 2004 ως μια αμοιβαία επωφελή εξέλιξη, τόσο για τα 10 νέα τότε κράτη μέλη όσο και την ίδια την ΕΕ, την οποία εμπλούτισαν γεωπολιτικά και πολιτισμικά. Οι ομιλητές επανέλαβαν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και  προάσπισης του διεθνούς δικαίου και προσήλωσης στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συλλογικά επιτεύγματα, κοινές προκλήσεις και μελλοντική πορεία ως κράτη μέλη της ΕΕ -Ο ρόλος των κοινοβουλίων», στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia και οι Αντιπρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας κ. Πλακιωτάκης, Morkūnaitė- Mikulėnienė και Krivec, αντίστοιχα. Συζήτησαν κυρίως τα επιτεύγματα και οφέλη της ένταξης των κρατών τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όσον αφορά την ειρήνη στην ήπειρο, την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εντός της Ένωσης. Αντήλλαξαν επίσης απόψεις για τις κύριες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα την πρόσθετη αξία της συλλογικής αντιμετώπισής τους. 

Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών σε διαγωνισμό συγγραφικού δοκιμίου με θέμα την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τον οποίο προκήρυξε η Βουλή.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης