Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού με την ευκαιρία της 17ης Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού με την ευκαιρία της 17ης Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 10, 2024-10:57 View: 14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού με την ευκαιρία της 17ης Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας για να χαιρετήσω τη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη, επ’ ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής. Η 10η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής και στόχο έχει τη διαφώτιση του κοινού μέσα από ποικίλες δραστηριότητες του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. 

Φέτος, το θέμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής είναι «Αγάπη προς το Σώμα μας: Η αίσθηση της Ενσυνείδητης Διατροφής». Τα κύρια μηνύματα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής αφορούν στην ευαισθητοποίηση μας σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και την πρόληψη τους μέσα από ένα ενσυνείδητο τρόπο διατροφής.

Ο ενσυνείδητος τρόπος διατροφής είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται στη Διαιτολόγια και Διατροφολογία που σκοπό έχει τον προγραμματισμό των γευμάτων μας και ουσιαστικά μας καλεί να σκεφτούμε λογικά τους λόγους που μας οδηγούν στο να καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες στιγμές.

Το πώς, πότε, πού και γιατί τρώμε είναι εξίσου σημαντικά με το τί τρώμε. Όταν αναλογιζόμαστε γιατί κάνουμε κάποιες διατροφικές επιλογές, έχουμε χρόνο να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά των επιλογών μας και να αρχίσουμε εντέλει να τρώμε πιο ενσυνείδητα και κατά προέκταση πιο υγιεινά.

Η νέα αυτή πρακτική έχει συνδεθεί επιστημονικά με την καταπολέμηση Διατροφικών διαταραχών όπως τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία και την Ψυχαναγκαστική Υπερφαγία.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να εντοπίσουμε τις διαφορές μεταξύ σωματικής και ψυχολογικής πείνας. Να έχουμε επίγνωση του παρόντος, δηλαδή της στιγμής που τρώμε ή που θέλουμε να φάμε, και να δίνουμε προσοχή στην επίδραση της τροφής και στις αισθήσεις μας όταν τρώμε. Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά της ενσυνείδητης διατροφής.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα από τις δραστηριότητες αυτού του μήνα, θα ενθαρρυνθούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας ενσυνείδητα για το καλό του σώματος και της υγείας μας.

Η συνολική υγεία επιτυγχάνεται όταν διαθέσουμε χρόνο για να χρησιμοποιούμε και τις πέντε αισθήσεις μας για να εκτιμήσουμε την συνολική εμπειρία του φαγητού. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε τρώγοντας αργά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή στο κινητό. 

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι απλά η επιλογή του να τρώμε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και σε μικρές ποσότητες. Είναι η συνειδητή επιλογή τροφών σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου και τις διατροφικές του ανάγκες. Οι διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και κλινικοί διαιτολόγοι είναι οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας που θα σας εκπαιδεύσουν και θα σας καθοδηγήσουν για να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές στη διατροφή σας, σύμφωνα με τις γεύσεις και τις προτιμήσεις σας.

Χαιρετίζω για ακόμα μια φορά τη διοργάνωση τόσο της σημερινής διάσκεψης όσο και των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν και εύχομαι όπως όλοι μας απολαμβάνουμε τη γεύση του φαγητού τρώγοντας ενσυνείδητα υγιεινά.

(ΔΚ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης