Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 02, 2024-17:09 View: 17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη σήμερα το πρωί στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Najib Mikati.

Μετά τη συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες τους οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Λίβανος είναι ο πλησιέστερος γείτονας στην Κύπρο, με τον οποίον η Κύπρος μοιράζεται μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική, κατά την οποία θα δοθεί σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης προς τον Λίβανο και τον λαό του για την ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Λιβάνου να διαχειριστεί πολλαπλές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας των πολιτών του, μεταξύ πολλών άλλων», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Επιτροπής για την ηγετική της στάση, την αποφασιστικότητα και τη δράση της σε σχέση με την παροχή της οικονομικής στήριξης.

Σημείωσε ότι η σημερινή επίσκεψη είναι σημαντική τόσο επί της ουσίας, όσο και συμβολικά, αφού η κα von der Leyen είναι η πρώτη Πρόεδρος της Επιτροπής που επισκέπτεται τον Λίβανο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της χώρας.

Πρόσθεσε ότι μαζί μπορούν να διαχειριστούν κοινές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πάντοτε υπήρξε, όπως και ο ίδιος προσωπικά, ισχυρός υποστηρικτής της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου.

«Λόγω της γεωγραφικής μας εγγύτητας, η Κύπρος έχει βαθύτερη κατανόηση για τις προκλήσεις και τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και που επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο, όπως και την ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί η κατάσταση στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη: «Ενώ επαινούμε τον Λίβανο που φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες για πέραν από 12 χρόνια, είμαστε γνώστες της τεράστιας πίεσης που δέχεται η οικονομία και η κοινωνία της χώρας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Λιβάνου δεν εκλαμβάνονται ως δεδομένες. Επίσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, συνολικά και αποτελεσματικά.

Θέλω να είμαι σαφής. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για τον Λίβανο, δεν είναι βιώσιμη για την Κύπρο, δεν είναι βιώσιμη για την ΕΕ. Δεν είναι βιώσιμη εδώ και χρόνια, όμως οι εξελίξεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μας αναγκάζουν να εξεύρουμε άμεσες λύσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και εκτενώς με τους εταίρους μας, όπως και με το UNHCR, για να συζητήσουμε το θέμα της εθελούσιας (επιστροφής) και όχι μόνο. Η κατάσταση σε κάποιες περιοχές της Συρίας πρέπει να επανεξεταστεί.»

Τέλος, ανέφερε ότι «η ειρήνη, η σταθερότητα, η ευημερία στον Λίβανο θα έρθει μόνο αν όλοι εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας».

Στις δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε, μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι η ΕΕ υποστηρίζει ένθερμα τον Λίβανο και τον λαό του και θέλουμε να ενισχύσουμε τη μακρόχρονη συνεργασία μας.

Αυτό ήταν το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών στην τελευταία μας Συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ βρισκόμαστε εδώ σε πνεύμα ομαδικότητας από πλευράς της Ευρώπης για να επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τρόπους στήριξης της ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου.

«Για να υπογραμμίσουμε τη στήριξή μας, ανακοινώνω την παροχή πακέτου στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τον Λίβανο που θα είναι διαθέσιμο από φέτος μέχρι το 2027. Θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνική-οικονομική σταθερότητα του Λιβάνου, πρώτα με την ενίσχυση βασικών υπηρεσιών, όπως οι επενδύσεις, η υγεία» και άλλα, είπε η κα von der Leyen.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα κάτι που θα επιτρέψει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα του Λιβάνου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου και τις Υπηρεσίες Εσωτερικής Ασφάλειας με την παροχή εκπαίδευσης, εξοπλισμού και βοήθειας σε σχέση με τις υποδομές για τη διαχείριση των συνόρων, μέσω συμφωνίας με τη Fronex.

«Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τις νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη και για εγκατάσταση προσφύγων από τον Λίβανο στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, βασιζόμαστε στην καλή σας συνεργασία για αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και για την καταπολέμηση διακίνησης μεταναστών», είπε η κα von der Leyen.

Πρόσθεσε ότι για τη διαχείριση των Σύρων μεταναστών και τη διασφάλιση της ευημερίας τους στις φιλοξενούσες χώρες, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις του Λιβάνου με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα την Κύπρο, όπως και τις εξελίξεις στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι ανανέωσε την έκκλησή του στην ΕΕ για βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό και την επίτευξη λύσης στο Μεσανατολικό, αλλά και για τερματισμό της επίθεσης στο νότιο Λίβανο.

Υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική δράση για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, κυρίως των ροών Σύρων, και των αρνητικών επιπτώσεών του.

Σημείωσε, επίσης, ότι η παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο εκφράζει την αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ σε σχέση με τους Σύρους μετανάστες στον Λίβανο, ο οποίος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλα κράτη για χειρισμό του ζητήματος.

Επεσήμανε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των χωρών της περιοχής και της ΕΕ και αντιστρόφως, υπογραμμίζοντας ότι τα όσα τεκταίνονται σε κυπριακό έδαφος είναι απλώς ένδειξη του τι μπορεί να επισυμβεί στην ΕΕ αν το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν τύχει αποτελεσματικού χειρισμού.

Τέλος, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς τον Λίβανο.

Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κ. Nabih Berri, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Πρόεδρο von der Leyen. 

(ΡΜ/ΑΦ/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης