Παρέμβαση βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ

Παρέμβαση βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 30, 2024-09:58 View: 14

30-04-2024 09:58

Παρέμβαση βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Κοπεγχάγη οι εργασίες του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) με θέμα το μέλλον της Συνέλευσης υπό το φως της αυξανόμενης αστάθειας στο διεθνές σημερινό περιβάλλον ασφάλειας.

Σε παρέμβαση του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, επισήμανε ότι όπως οι επιπτώσεις των συγκρούσεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ επηρεάζουν συνολικά τα συμμετέχοντα Κράτη, έτσι η επίλυση των προκλήσεων ασφάλειας πρέπει να είναι συνολική και όχι αποσπασματική. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η Συνέλευση έχει χρέος να ασχοληθεί με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία επηρεάζει την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το Μεσογειακό Φόρουμ,  έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επισημαίνοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου οφείλονται και στην ανάφλεξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Ad Hoc Επιτροπή για τη Μετανάστευση σε σχέση με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των διακρατικών συμφωνιών για επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, της αποτελεσματικής δίωξης των διακινητών και της επίδειξης αλληλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένες εισροές.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα του διεθνούς οργανισμού για άσκηση διαμεσολάβησης τόσο στις τρέχουσες όσο και στις «παγωμένες» συγκρούσεις, οι οποίες μπορούν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο του Πρώτου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο παρείχε την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τις προσπάθειες για πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή και το οποίο διοργανώθηκε με δική του πρωτοβουλία υπό την ιδιότητά του ως Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.   

Εξάλλου, κατά την παρουσίαση προσχεδίων Ψηφισμάτων των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τον ρόλο των επιτόπιων αποστολών του ΟΑΣΕ, ενώ σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την έναρξη πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας. Εισηγήθηκε δε την ενσωμάτωση στο κείμενο αναφορών για τη συμβολή της επιστημονικής διπλωματίας στην προώθηση της διακρατικής συνεργασίας, αλλά και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η διάδοση πυρηνικών όπλων και η τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε τη Συνέλευση για τη κατάθεση ψηφίσματος για το Μεσανατολικό ενόψει της Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης