Στηρίζουμε την διαφάνεια ενάντια στο βαθύ κράτος - Στηρίζουμε τον Γενικό Ελεγκτή

Στηρίζουμε την διαφάνεια ενάντια στο βαθύ κράτος - Στηρίζουμε τον Γενικό Ελεγκτή
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 27, 2024-12:41 View: 18

Δήλωση Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή τάχα για ανάρμοστη συμπεριφορά, είναι απαράδεκτη.

Δόθηκε η εντύπωση ότι προκύπτει από προσωπική εμπάθεια του Β. Γενικού Εισαγγελέα  προς τον Γενικό Ελεγκτή επειδή αυτός τον έχει καταγγείλει στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς.

Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας σύγκρουσης που κρατάει χρόνια μεταξύ του βαθέως κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πρώην Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης είχε πολλές φορές απειλήσει τον Γενικό Ελεγκτή με εφαρμογή της διαδικασίας παύσης. Αυτό συνέβαινε κάθε φορά που εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ή δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή, ενοχλούσαν το φαύλο καθεστώς της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε εξάλλου για τον ίδιο λόγο έρθει σε σύγκρουση με τον τότε Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη.

Δεν μπορεί να μας διαφεύγει της προσοχής ότι ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας είναι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη Διορίστηκαν στις υψηλές αυτές πολιτειακές θέσεις από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης παρενέβη στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά τρόπο που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τότε Γενικού Εισαγγελέα κ. Κ. Κληρίδη. Έφτασε μέχρι του σημείου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Πήρε δηλαδή θέση επί της αίτησης για παύση του Β. Γεν. Εισαγγελέα κατά τρόπο ακραίο και απόλυτο.

Εκείνη την εποχή  κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο νυν πρόεδρος κ. Ν. Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους μόνο ο Πρόεδρος που διόρισε τον Γενικό Ελεγκτή δικαιούται να προσφύγει στο Ανώτατο για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή και ουδείς άλλος συμπεριλαμβανόμενου και του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα.

Εντούτοις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιλέγει την στάση του Πόντιου Πιλάτου ο οποίος εξίσωσε τον Βαραββά με τον Ιησού, παραπέμποντας τον στο Εβραϊκό Ιερατείο.

Εμείς καλούμε τον Προέδρο Χριστοδουλίδη να εγκαταλείψει την στάση του Πόντιου Πιλάτου.

Δεν του ζητούμε να καταθέσει υπέρ του Γενικού Ελεγκτή όπως έκανε ο κ. Αναστασιάδης.

Οφείλει να τοποθετηθεί όμως στο ουσιώδες πολιτικό ερώτημα:

Είναι η διαφάνεια, η κριτική και ο ελεγκτικός έλεγχος απρεπής συμπεριφορά;

Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και ο κάθε πολίτης.

Μας δημιουργεί πάντως αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία τοποθετείται ξεκάθαρα, τα πολιτικά κόμματα στην πλειοψηφία τους στρουθοκαμηλίζουν και αδυνατούν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα.

Ο Γ. Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης από τον διορισμό του εκτελεί τα

καθήκοντα του με ευσυνειδησία και ζήλο που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Δεν υπήρξε αλάνθαστος, άλλωστε ποιος είναι αλάνθαστος.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαντούμε ξεκάθαρα και χωρίς επιφυλάξεις:

Δυνατά στηρίζουμε τη διαφάνεια ενάντια στο βαθύ κράτος. Στηρίζουμε τον Γενικό Ελεγκτή.

Καλούμε τους κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες που συμφωνούν στην οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για στήριξη του Γενικού Ελεγκτή να προσέλθουν στην πρώτη οργανωτική συνάντηση την Τετάρτη 8/5 ώρα 20.00 στην αίθουσα Αφροδίτη στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στην Λευκωσία.

Adblock test (Why?)

Read this on Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών