Οι δύο πρώτες μεγάλες πυρκαγιές στο κρατικό δάσος Λεμεσού και στην Πάφο ανέδειξαν την κρατική ανεπάρκεια και απρονοησία

Οι δύο πρώτες μεγάλες πυρκαγιές στο κρατικό δάσος Λεμεσού και στην Πάφο ανέδειξαν την κρατική ανεπάρκεια και απρονοησία
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 25, 2024-13:05 View: 5

Οι δύο πρώτες μεγάλες πυρκαγιές στην Λεμεσό και Πάφο απέδειξαν καταρχήν ότι η επικίνδυνη περίοδος για έκρηξη πυρκαγιών έχει επεκταθεί χρονικά, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κατά δεύτερον αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση άφησε την Κύπρο χωρίς επαρκή κάλυψη από πτητικά μέσα.

Οι Δυνάμεις που τίθενται σε συναγερμό την ώρα που ξεσπά μια πυρκαγιά, δεν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η Κύπρος είναι νησί πολύ ευάλωτο στις πυρκαγιές και οφείλει να παρέχει στο προσωπικό που έχει το βάρος της ευθύνης της κατάσβεσής τους τα απαραίτητα εργαλεία. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τη διαχρονική μας απαίτηση για ανάγκη αγοράς δικών μας πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Καλώς θα διεξαχθεί έρευνα για την έκρηξη της φωτοβολίδας, αλλά ερωτούμε: Πότε θα διεξαχθεί έρευνα για την καθυστέρηση της έλευσης των πτητικών μέσων; Γιατί κουκουλώθηκε η υπόθεση αυτή;

Την ίδια ώρα επανέρχεται και το μεγάλο θέμα των πυροτεχνημάτων και φωτοβολίδων, τα οποία διακινούνται παράνομα στην αγορά. Οι αρχές δεν έχουν πετύχει να ελέγξουν την εισαγωγή ή τη διακίνησή τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές από ερασιτεχνικές χρήσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβληματιστεί στη βάση της σειράς γεγονότων και να δράσει άμεσα ώστε να είναι σίγουρη ότι η Κύπρος είναι διασφαλισμένη και έτοιμη να ανταπεξέλθει σε μεγάλες πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα οφείλει να δράσει άμεσα και προς την κατεύθυνση του ελέγχου και περιορισμού του φαινομένου διακίνησης παράνομων φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Adblock test (Why?)

Read this on Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών