Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 25, 2024-15:48 View: 16

25-04-2024 15:48

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από 24 έως 26 Απριλίου 2024, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής του Προέδρου της Επιτροπής στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΦ. Η επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ περιελάβανε επίσης ενημέρωση αναφορικά με την αποστολή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΦ, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης και οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανταλλάχτηκαν επίσης απόψεις αναφορικά με ευρύτερα θέματα ασφαλείας, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Tο πρόγραμμα του Στρατηγού Brieger περιλάμβανε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, κ. Βασίλη Πάλμα, ενώ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία του Αρχηγού της ΕΦ.

Οι επισκέψεις επιχειρησιακού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου ο Πρόεδρος της EUMC θα τύχει ενημέρωσης για την αποστολή, το έργο και τις δυνατότητες τους.

Ο Στρατηγός Brieger επισκέφθηκε επίσης το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου αφού έτυχε ενημέρωσης, κατέθεσε στεφάνι, αποτίνοντας φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων στους αγώνες για την ελευθερία της ΚΔ.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν την Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των 27 Κρατών Μελών, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Ο Στρατηγός Brieger ολοκληρώνει τη θητεία του τον Μάιο του 2025. Στο πλαίσιο προπαρασκευής, ο Αρχηγός έχει πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν ή τηλεφωνικές επαφές, ανταλλάσσοντας απόψεις με όλους τους υποψήφιους.

(ΓΣ/ΝΖ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης