Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 24, 2024-14:35 View: 5

Αναφορικά με την πρόταση νόμου που έχω υποβάλει για την διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να δίνεται η ευχέρεια στον Έφορο Φορολογίας να εξετάζει μεμονωμένες περιπτώσεις που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του νόμου του 2015 ο οποίος επεκτάθηκε ως το 2019, αλλά τότε οι οφειλέτες  δεν είχαν την ευχέρεια να πληρώσουν στο Κράτος, η Επιτροπή Οικονομικών κατέληξε θετικά με τη σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης και του Εφόρου. Ταυτόχρονα θα επωφεληθούν ως και 95% των τόκων και επιβαρύνσεων όπως προνοούσε τότε η νομοθεσία. Η πρόταση μου θα συνδυαστεί με παρόμοια πρόταση του συναδέλφου κ. Ηλία Μυριάνθους.

Το ουσιαστικό είναι ότι θα δοθεί η ευχέρεια στους οφειλέτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους στον Έφορο Φορολογίας αλλά και στο Κράτος να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλουν οι πολίτες. Σημειώνεται ότι δεν θα ανοίξει στο κοινό το σχέδιο αλλά θα είναι για μεμονωμένες περιπτώσεις. Σημειώθηκαν άλματα στο γραφείο του Εφόρου Φορολογίας με τη συντόμευση των διαδικασιών και πρέπει να τους επαινέσουμε για αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Αναφορικά με το σχέδιο έχουν ωφεληθεί 42,300 φορολογούμενοι. Ολοκληρώθηκαν οι 41,600 υποθέσεις με όφελος για το κράτος στα 608 εκατομμύρια.

Αναμένεται ότι το κράτος θα εισπράξει άλλα 16 εκατομμύρια από τη διαδικασία αυτή μέχρι το 2029. Η συνδυασμένη αυτή πρόταση θα τελειοποιηθεί και μαζί με την αιτιολογική έκθεση θα κατατεθεί στην ολομέλεια για ψήφιση στην τελευταία ολομέλεια  της Βουλής πριν τις Ευρωεκλογές που θα είναι μετά το Πάσχα.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Έφορο Φορολογία για τη σύντομη επεξεργασία της πρότασης και τον Υπουργό Οικονομικών για τη σύμφωνη γνώμη του για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες αλλά και το Κράτος.

Ένα δεύτερο θέμα που έχουμε συζητήσει είναι το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση για το θέμα των αποσπάσεων, όπου θα ισχύουν οι ίδιες προθεσμίες και όροι που ισχύουν στο δημόσιο στις περιπτώσεις απόσπασης από το δημόσιο σε ημικρατικούς οργανισμούς ή και ανάποδα.  Όπως γνωρίζετε το νομοσχέδιο ήταν στην Ολομέλεια την περασμένη Πέμπτη. Μετά από δική μου απαίτηση ήρθε πίσω στην Επιτροπή Οικονομικών για να γίνει προσπάθεια να διορθωθούν κάποιες στρεβλώσεις, όπως, εάν η απόσπαση που γίνεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να καλύπτει έκτακτη ανάγκη,  καταλήγει να γίνεται απόσπαση για πολλά χρόνια. Όταν ο αποσπασμένος υπάλληλος θα δικαιούται προαγωγή στον οργανισμό από όπου προέρχεται, αν  προαχθεί τότε να είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει πίσω στον οργανισμό που προάχθηκε.

Θεωρούμε ότι είναι μια σοβαρότατη πρόκληση και στρέβλωση γιατί δημιουργούνται σοβαρότατες αδικίες μεταξύ των υπαλλήλων. Δεν διαφωνούμε να παραμένει ο υπάλληλος αποσπασμένος όταν υπάρχει ανάγκη αλλά τουλάχιστον όταν προαχθεί στον οργανισμό που προέρχεται να μένει στον οργανισμό αυτό. Δυστυχώς το Τμήμα Προσωπικού και η Νομική Υπηρεσία πρόβαλαν διάφορα συνταγματικά κωλύματα.

Καλώ τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να δουν αυτό το θέμα για να λύσουμε αυτές τις στρεβλώσεις που δεν προάγουν την ισονομία και την παραγωγικότητα στον Δημόσιο και Ημικρατικό τομέα. Υπάρχουν παραδείγματα όπου υπάλληλος ενώ ήταν έξι χρόνια σε Υφυπουργείο πήρε την προαγωγή στον οργανισμό που ήταν πριν και ξαναγύρισε στο Υφυπουργείο.

Αν η Κυβέρνηση συμφωνεί με αυτό λυπάμαι αλλά δεν συμβάλει στην ισονομία και παραγωγικότητα. Θα επανέλθουμε είτε με τροπολογίες είτε με άλλη πρόταση νόμου που να διορθώνει αυτές τις στρεβλώσεις.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ