Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 22, 2024-19:15 View: 13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο και χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία έχει καθιερωθεί να τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου. 

Αυτή η ημέρα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, φέρνει στη σκέψη μας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία συντάχθηκε το 2002 από το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών και αναφέρει πολύ συγκεκριμένα τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές, που έχουν ως στόχο την εγγύηση της προστασίας της υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ακούστηκαν προηγουμένως αυτά τα 14 δικαιώματα, που καταγράφονται στη Χάρτα, τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίζονται και, το πιο σημαντικό, να είναι απόλυτα σεβαστά σε κάθε κράτος, όχι απλά μέσα από ωραία λόγια και ωραίες δηλώσεις, αλλά μέσα από πολιτικές.

Και θα ήθελα να σχολιάσω ότι αναφέρθηκε ότι παραβιάζονται αυτά τα 14 δικαιώματα. Ναι, υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, αλλά θεωρώ ότι από την υιοθέτηση της Χάρτας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας. Aυτά τα βήματα έχουν γίνει, κατά κύριο λόγο, λόγω της δουλειάς της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και είναι κρίμα να υποβαθμίζετε τη δουλειά σας, γιατί τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργού Εξωτερικών και προηγουμένως ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όσο και τώρα ως Προέδρου, για μένα στην πράξη η ΟΣΑΚ είναι η ισχυρότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Άρα, όλα αυτά έχουν επιτευχθεί, με τη δική σας πρωτοβουλία και δουλειά στις πλείστες των περιπτώσεων, και θεωρώ την ΟΣΑΚ ως την ισχυρότερη –και είμαστε τυχεροί που σας έχουμε– Μη Κυβερνητική Οργάνωση στον τόπο μας.

Έχουμε χρέος, ως Πολιτεία, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και να πράττουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, για να υπερασπιστούμε τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους.

Έχουμε τον τρόπο, για όλα αυτά τα δικαιώματα που παραβιάζονται, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες.  

Καθήκον μας, και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά −προσωπικά το γνωρίζω πάρα πολύ καλά, οι περισσότερες συναντήσεις που είχα με οργανώσεις και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και τώρα που είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ περισσότερο, ήταν με την ΟΣΑΚ με την οποία  εργαζόμαστε πάντα συλλογικά– είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, σας διαβεβαιώνω, για να ανταποκριθούμε στις καθημερινές  προκλήσεις μέχρι να φτάσουμε σε μια εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων και αυτά τα 14 δικαιώματα, αρχές, αξίες να μην παραβιάζονται στη χώρα μας. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό από την αποψινή εκδήλωση. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η υγεία μαζί με την παιδεία αποτελούν τις δύο πιο βασικές προτεραιότητες τούτης της διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο προχωράμε με τη θέσπιση του Συνηγόρου του Ασθενούς εντός του 2024. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία της σχετικής νομοθεσίας, γνωρίζουμε περισσότερα μέσα από τις συζητήσεις, που είχαμε και προχωράμε με τη θέσπιση του Συνηγόρου του Ασθενούς, του οποίου σε καθηερινή βάση ένα από τα καθήκοντα είναι να διασφαλίζει ότι αυτές οι 14 αρχές και αξίες της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ασθενούς θα εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Ο εν λόγω θεσμός αναμένεται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να συμβάλει καθοριστικά και στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, ως Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Υγείας, προωθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα σημαντικά νομοθετήματα, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και κάποια είναι ήδη στη Νομική Υπηρεσία. Νομοθετήματα, τα οποία αφορούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Νομοθετήματα, που να είστε σίγουροι, ότι θα προκαλέσουν και τις αντιδράσεις κάποιων. Αλλά είμαστε εδώ, ως Πολιτεία μαζί με εσάς ως συνεργάτες, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αντιδράσεις, γιατί όλες αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κοινωνική μεταρρύθμιση –πρόκειται για μια ευλογία που έχουμε ΓεΣΥ,  με πολλά προβλήματα, με πολλές προκλήσεις, αλλά κανείς δεν ανέμενε μια τέτοια σημαντική μεταρρύθμιση να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Και είναι σημαντικό γιατί είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις προκλήσεις– καθώς επίσης [οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο] την προαγωγή της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και για τους ασθενείς συνανθρώπους μας. 

Με αφορμή την παρουσία μου στην αποψινή εκδήλωση, θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω την ΟΣΑΚ για την πολύ στενή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και για την επιτυχή διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. 

Η φωνή των ασθενών στη χώρα μας, όπως εκφράζεται μέσω της ΟΣΑΚ, αλλά και των οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν την ΟΣΑΚ, συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση πολιτικών στον ευρύτερο τομέα της υγείας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τόσο για εμένα όσο και για το σύνολο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς, η ΟΣΑΚ είναι ο στενότερός μας συνεργάτης. Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, και να είστε βέβαιοι ότι αυτή η πολύ αγαστή συνεργασία, που αναπτύξαμε αυτό τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο.

Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε στο απόλυτο την ηθική μας –γιατί πρώτα και πάνω από όλα είναι η ηθική μας– υποχρέωση ως Πολιτεία, να εργαστούμε μεθοδικά για την ευημερία και την υγεία όλων των συμπολιτών μας, και σάς διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στη χάραξη πολιτικών και δράσεων, οι οποίες θα έχουν ως προτεραιότητά τους τον ασθενή και τη διαφύλαξη και προαγωγή των δικαιωμάτων του. 

(ΡΜ/ΕΑθ/ΜΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης