Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 18, 2024-18:42 View: 14

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος προέβη σήμερα σε ενημέρωση των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνοντας: «Σε ό,τι αφορά στα ψεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να τονίσουμε ότι ικανοποιούν τη δική μας πλευρά. Στην ουσία βλέπουμε να υλοποιείται ο στόχος, ο οποίος είχε τεθεί για διασύνδεση ευρωτουρκικών με τα του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, επιλέγηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να γίνει πράξη αυτή η προσπάθεια. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας για την Τουρκία. Δεν πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Είναι στη βάση μιας αξιολογικής βάσης κριτηρίων, τα οποία αφορούν τόσο γενικές υποχρεώσεις όσο και κυπρογενείς υποχρεώσεις, αλλά και ζητήματα, τα οποία άπτονται του Κυπριακού, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα ψεσινά συμπεράσματα. Θεωρούμε ότι πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης σε σχέση με το επόμενο βήμα είναι στην πλευρά της Τουρκίας. Εμείς κάναμε ένα σημαντικό άνοιγμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η τουρκική πλευρά πλέον έχει να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή. Βέβαια, είδαμε προ ολίγου την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως το μήνυμα που μεταφέραμε στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανταποκριθεί με τρόπο, ώστε να δώσει μια αναζωογόνηση στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Πλέον η τουρκική πλευρά έχει την επιλογή αν θέλει αυτό να προχωρήσει, ή κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία των ευρωτουρκικών, όπως αυτή έχει ξεκινήσει από χθες.»

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η διασύνδεση σε πρακτικούς όρους και κατά πόσον η κυπριακή πλευρά αναμένει κάτι από πλευράς του Συμβουλίου, προκειμένου να αρχίσει η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψιν το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που η τουρκική πλευρά δίνει στην αποστολή Holguín, ο κ. Κόμπος είπε: «Υπάρχει η έκθεση, η οποία ήταν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η έκθεση Borrell, η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένα βήματα σε διάφορους τομείς. Αυτή η διαδικασία μπορεί πλέον να ξεκινήσει με βάση τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδατε χθες ότι έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην Coreper, στην οποία ανατίθεται το καθήκον για τα επόμενα βήματα, πάντοτε βέβαια στo πλαίσιo των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, ξεκινά αυτή η προσπάθεια, αυτή η δυνατότητα. Tο κάθε σημείο, ο κάθε σταθμός έχει τις απαιτήσεις του. Άρα, δεν μπορεί κάποιος να αναμένει ότι μια χρονική περίοδος τόσο σύντομη θα επαρκεί για να έχουμε μια κατάληξη επί του συνόλου όλων των ζητημάτων που τίθενται μέσα στην έκθεση. Είναι, όμως, μια αρχή, την οποία επιδίωκε διακαώς η τουρκική πλευρά. Η δική μας πλευρά έχει πλέον τοποθετηθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να δούμε όλες αυτές τις δυνατότητες που η έκθεση καταγράφει, οι οποίες όμως είναι στο πλαίσιο του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, με τα απαιτούμενα, τα οποία υπάρχουν, τα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε μια των περιπτώσεων ενοτήτων επιμέρους κομματιών της έκθεσης Borrell.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Κοσσυφοπέδιο και κατά πόσον η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκυμονεί κινδύνους για αποσχιστική οντότητα και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες περιπτώσεις, ο κ. Κόμπος απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ευχάριστη για τη δική μας πλευρά, ή για οποιαδήποτε πλευρά είναι αφοσιωμένη στην απόλυτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Είναι, όμως, μια διαφορετική περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει τύχει αναγνώρισης η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, και μάλιστα στο σημείο που να μπορεί να περάσει μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έγινε η ψηφοφορία πέρσι για να ξεκινήσει η διαδικασία, έκθεση της οποίας ήταν αυτή, η οποία εγκρίθηκε προχθές, με αποτέλεσμα να πάει στο επόμενο βήμα. Η δική μας η θέση δεν μπορεί να μεταβληθεί. Είναι θέση σταθερή, και πέρυσι, όταν ήμασταν στην αφετηρία της διαδικασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία την καταψήφισε. Προχθές σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομοίως, και σε κάθε περίπτωση που το θέμα αυτό επανέρχεται οι θέσεις μας είναι θέσεις αρχών και πάνω σε αυτήν στηριζόμαστε. Επικινδυνότητα για τα δικά μας τα ζητήματα φυσικά και υπάρχει. Ζούμε με μια κατάσταση προσπάθειας αποτροπής των συντονισμένων ενεργειών της αποσχιστικής οντότητας και προσπαθούμε ακριβώς να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις.»

Στην ερώτηση κατά πόσον είναι ανησυχητικό ότι μια τέτοια εξέλιξη προέρχεται από μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βρήκε ευρεία στήριξη η συγκεκριμένη προσπάθεια και, ως εκ τούτου, είναι μία εξέλιξη, η οποία μας προβληματίζει. Είμαστε σε επαφή με χώρες, οι οποίες είχαν την ίδια άποψη με τη δική μας. Είμαστε σε επαφή με χώρες που είχαν μια διαφορετική άποψη και αντίληψη. Σε κάποια ζητήματα η στάση η δική μας είναι απόλυτα ξεκάθαρη ως προς το πού στεκόμαστε, που είναι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της συγκεκριμένης περίπτωσης, της συγκεκριμένης οντότητας.»

Ερωτηθείς αν η εξέλιξη μπορεί να ανατραπεί από το Συμβούλιο των Υπουργών ή κατά πόσον είναι πλέον διαδικαστική η επικύρωση, ο κ. Κόμπος είπε: «Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει και εκεί, αλλά αν λάβει κάποιος υπόψη την αρχική ψηφοφορία για έναρξη της διαδικασίας, πέρσι τον Μάρτιο, νομίζω υπάρχει μια καλή ένδειξη ως προς τα πού θα μπορούσε να κινηθεί η κατάσταση πραγμάτων.»

(ΑΦ/ΜΦ/ΙΤ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης