Από: ΔΗΚΟ

Χρ. Ερωτοκρίτου – Οι επιθέσεις στις οικίες Δημοσίων Κατηγόρων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου

Χρ. Ερωτοκρίτου – Οι επιθέσεις στις οικίες Δημοσίων Κατηγόρων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 10, 2024-13:31 View: 14

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Θέμα: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτά καταγράφονται στις εκθέσεις συμμόρφωσης της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές καταγγελίες από τους ίδιους τους δημόσιους κατήγορους ειδικότερα επί θεμάτων που άπτονται της ασφάλειάς τους.


(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου) (27.3.2024) 

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών, τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκούν το λειτούργημα τους οι Δημόσιοι Κατήγοροι, μετά από αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος από την κα Χαραλαμπίδου.

Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στις οικίες Δημόσιων Κατηγόρων, με τις πιο πρόσφατες τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουν καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που με απύθμενο θράσος θεωρούν και πιστεύουν ότι έχουν το ελεύθερο ή μπορούν να απειλούν, με βάναυσο και απαράδεκτο τρόπο, θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια την εύρυθμη και νόμιμή λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η θέση μας ως ΔΗΚΟ ότι η άμεση εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών και η παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη θα ήταν η καλύτερη απάντηση σ’ αυτά τα θρασύτατα εγκληματικά στοιχεία που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Ακούσαμε τους δημόσιους κατήγορους οι οποίοι πράγματι υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινώς για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για την τήρηση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Είμαστε της άποψης, την οποία θέσαμε και στην Επιτροπή Νομικών, ότι τόσο η ασφάλεια των δημοσίων κατηγόρων και των οικογενειών τους, όσο και η αναβάθμιση των κλιμάκων τους ώστε να νιώθουν ότι πράγματι εκτιμάται το λειτούργημα που υπηρετούν, είναι επάναγκες να προωθηθούν άμεσα έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα στη δημόσια σφαίρα και περαιτέρω να σταλθεί παντού το μήνυμα ότι δεν μπορεί και δεν δικαιούται να απειλεί με τον τρόπο αυτό τους δημόσιους κατήγορους οι οποίοι είναι συντεταγμένοι να τηρούν τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου.

Θα παρακολουθούμε το θέμα και αναμένουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις και από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας και από την πλευρά της Αστυνομίας και από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Γραφείο Τύπου

10 Απριλίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ