Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην απονομή των Βραβείων Νεολαίας 2024 του ΟΝΕΚ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην απονομή των Βραβείων Νεολαίας 2024 του ΟΝΕΚ
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 10, 2024-21:27 View: 24

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην απονομή των Βραβείων Νεολαίας 2024 του ΟΝΕΚ

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή «Βραβείων Νεολαίας 2024» και βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους νέους και τόσες νέες, οι οποίοι/ες διακρίθηκαν για τη δράση και τις δημιουργίες τους στην κοινωνική προσφορά, στην επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική δράση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και σε πολλούς άλλους τομείς. Τα «Βραβεία Νεολαίας 2024» εντάσσονται στο πλαίσιο του Έτους Νεολαίας 2024, το οποίο ανακήρυξε η Πολιτεία μέσω απόφασής μας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι η αποψινή εκδήλωση πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός, ώστε κάθε χρόνο να βραβεύουμε τους νέους μας, που αποτελούν πρότυπα για άλλους νέους. Είμαστε στη διάθεσή σας για να εργαστούμε από κοινού, ώστε να καταστεί η εκδήλωση θεσμός.

Ως Πολιτεία, επιθυμούμε να προωθήσουμε την απόφαση να ορίσουμε το 2024 ως Έτος Νεολαίας και αποσκοπούμε τόσο στην αναβάθμιση, ενίσχυση και επέκταση της εμπλοκής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων όσο και στην ανάπτυξη και στήριξη των δραστηριοτήτων, των δεξιοτήτων και της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) –είναι ο πιο στενός μας συνεργάτης– από το 1994 έχει αναλάβει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα τόσο δημιουργικό έργο του συντονισμού των δράσεων και των προγραμμάτων που αφορούν στους νέους της Κύπρου. Στα 30 χρόνια ζωής του έχει αντικειμενικά να επιδείξει ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο και θέλω να αξιοποιήσω την αποψινή μου παρουσία εδώ, για να συγχαρώ, εκ μέρους της Πολιτείας, όλα τα μέλη του Οργανισμού, τα οποία σε αυτή την 30χρονη πορεία ασχολήθηκαν επιμελώς με τη νεολαία, έδωσαν ευκαιρίες, ενίσχυσαν προσπάθειες, στήριξαν πρωτοβουλίες και γενικά στάθηκαν δίπλα στους νέους της χώρας μας.

Φίλε Πρόεδρε του ΟΝΕΚ, επιτρέψετέ μου στο πρόσωπό σας να συγχαρώ όλους τους προκατόχους σας και όλα τα μέλη του ΟΝΕΚ, και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι αυτή η παραγωγική πορεία θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση. Η Πολιτεία, ο κυπριακός λαός σάς οφείλει πολλά και θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω απόψε.

Ως Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του τόπου θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν στη Νεολαία πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Για αυτόν τον λόγο υπήρξε και η απόφαση το 2024 να είναι Έτος Νεολαίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέσαμε ως πρώτιστο στόχο μας την ουσιαστική αξιοποίηση της δημιουργικής ικανότητας της νεολαίας μας. Θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη δημιουργία διαύλων άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των νέων μας και της Κυβέρνησης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήσαμε πολύ πρόσφατα, μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη, τη διαδικτυακή πλατφόρμα «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», στην οποία οι νέες και νέοι μας, από το 17ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν εκφράσουν την άποψή τους σε θέματα που τους απασχολούν, που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και κατ’ επέκταση εμείς, ως εκτελεστική εξουσία, να τα λάβουμε υπόψη στις αποφάσεις μας. Η πλατφόρμα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, και μάλιστα η λειτουργία της εγκαινιάστηκε με ένα ερώτημα που αφορά καθαρά τη νεολαία. Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα αποσκοπεί στο να ακούσουμε την άποψη της Κοινωνίας σε σχέση με την επέκταση του κατώτατου ορίου ηλικίας στο δικαίωμα ψήφου και στην επιλογή από την ηλικία των 17 ή των 16. Πρόκειται για μια καινοτομία, που πέραν των όσων έχω προαναφέρει, προωθεί στην πράξη ένα κοινό στόχο που έχουμε με τον ΟΝΕΚ, τη συμμετοχική δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της άποψης της Κοινωνίας. Εμπιστευόμαστε λοιπόν την κρίση του κυπριακού λαού, εμπιστευόμαστε τη Νεολαία μας και της δίνουμε την ευκαιρία να μπορεί να καθορίσει το μέλλον της και αυτό της πατρίδας μας.

Την ίδια στιγμή, είμαστε σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ για τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΕΚΦΡΑCY», η οποία είναι έτοιμη και τίθεται πολύ σύντομα σε λειτουργία. Στην «ΕΚΦΡΑCY», νέοι και νέες της Κύπρου, ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας θα συζητούν με αξιωματούχους του Κράτους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς και άλλους, και θα μπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους, τις εισηγήσεις τους, ακόμα και την κριτική τους προς την εκτελεστική εξουσία και τα όποια κακώς έχοντα στον τόπο μας.

Θέλουμε, και το δείχνουμε με πράξεις και όχι με λόγια, οι νέοι να συμμετέχουν ουσιαστικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τα θέλω και τις επιδιώξεις σας και μαζί να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Εξάλλου, ένα από τα αξιώματα της διακυβέρνησής μας είναι ότι η Κύπρος δεν είναι οι προσωρινοί διοικούντες και οι θεσμικοί λειτουργοί, αλλά η Κύπρος είναι οι Πολίτες της. Η Κύπρος είστε όλοι εσείς, το μέλλον της πατρίδας μας, και εσείς οφείλετε να καθορίσετε υπεύθυνα την πορεία και την ταυτότητά της χώρας μας.

Όλα αυτά δεν είναι ευχολόγια, δεν είναι κενού περιεχομένου λόγια. Ήδη ετοιμάσαμε τα προαναφερόμενα ψηφιακά εργαλεία για αμφίδρομη επικοινωνία πολιτών, των νέων μας και της εκτελεστικής εξουσίας, και ήδη προχωράμε και στην ετοιμασία νομοσχεδίου που αφορά στη δημοκρατική συμμετοχικότητα και στον περιορισμό του δημοκρατικού ελλείμματος. Τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουμε το Νομοσχέδιο που αφορά στη «Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών», μέσω της οποίας και με τη συλλογή 5000 υπογραφών θα μπορείτε να καταθέτετε προτάσεις νομοσχεδίων προς συζήτηση και εφαρμογή. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι η Δημοκρατία χρειάζεται όλους τους πολίτες ενεργούς, ιδιαίτερα το πιο παραγωγικό κόμματι, τους νέους μας, έτσι ώστε να προχωρά, να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται.

Η δική μου γενιά, η γενιά του πολέμου, της εισβολής, μεγαλώνοντας είχαμε σαφώς περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς μας μεγαλώνοντας. Και οι γονείς μας, με τη σειρά τους, μεγαλώνοντας είχαν σαφώς περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους, οι παππούδες μας. Σήμερα, δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά μετά από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα σημαντικό ποσοστό των νέων μας μεγαλώνει, έχοντας λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους. Σας καλώ να το σκεφτείτε. Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα, παρόλο που αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια αρνητικότατη εξέλιξη με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως στην οικογενειακή ζωή, στο ποσοστό γεννήσεων, στο brain drain και σε πολλά άλλα. Είναι ένα γεγονός που με προβληματίζει έντονα και θα πρέπει μέσα από μια ολιστική, πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση, με ενέργειες και όχι με λόγια, να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη στεγαστική πολιτική, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την επαφή των νέων με τον πολιτισμό, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και πολλές άλλες πολιτικές.

Δεν προσφέρεται η αποψινή βραδιά για να παρουσιάσω και να αναλύσω όλο το Κυβερνητικό πλάνο που αφορά και επηρεάζει τους νέους μας. Απόψε είμαστε εδώ για να συγχαρούμε, να δώσουμε τα εύσημα και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσουμε τη στήριξη και συνεργασία μας στο έργο του ΟΝΕΚ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΟΝΕΚ φέτος συμπεριέλαβε στα βραβεία ακόμα δύο τομείς, το Βραβείο της Ειρήνης και το Βραβείο Young at Heart.

Όπως γνωρίζετε, το 2024 είναι έτος συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, μισού αιώνα τουρκικής κατοχής, μιας χρονιάς που στιγμάτισε την πορεία της πατρίδας μας και κατ’ επέκταση ακολουθεί μοιραία και τις ζωές τόσων νέων του τόπου μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, με αφορμή την αποψινή μου παρουσία εδώ, ότι ως Πολιτεία εργαζόμαστε πρωτίστως για την ειρήνη, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Αυτός είναι ο στόχος μας και μόνο, γιατί η ειρήνη σε έναν τόπο είναι το πολυτιμότερο αγαθό και το γόνιμο χωράφι για κάθε νέο και νέα που θέλει να ζήσει και ευδοκιμήσει.

Κλείνοντας, νιώθω έντονα την ανάγκη να τονίσω ότι η κοινωνία, καθώς και η Πολιτεία, έχουμε απόλυτη ανάγκη από μια ενεργή νεολαία, μια νεολαία, η οποία θα πιστεύει βαθιά στους μηχανισμούς της Δημοκρατίας, στη συμμετοχή και στον πολιτικό διάλογο. Μια νεολαία που θα απαιτεί ένα αποτελεσματικότερο κράτος, που θα διασφαλίζει ένα σύστημα γνήσιας αξιοκρατίας, απαλλαγμένο από κομματικές και προσωπικές διασυνδέσεις. Κυρίως, όμως, η νεολαία μας έχει ανάγκη να οραματίζεται, να ονειρεύεται και να αγωνίζεται για ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο, πιο καινοτόμο και πιο προοδευτικό.

Σας συγχαίρω πραγματικά για την αποψινή τελετή, αλλά και γενικά για το έργο που επιτελείτε στον τόπο μας και αφορά στη νεανική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Δηλώνω ξανά, εκ μέρους όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου –και θεωρώ ότι η μαζική παρουσία εδώ τόσων Υπουργών είναι ένδειξη της σημασίας που δίνουμε στη νεολαία μας– ότι θα είμαστε δίπλα σας, θα σας στηρίζουμε, θα εμπνεόμαστε από σας και μαζί θα εργαζόμαστε για την Κύπρο που όλοι ονειρευόμαστε και επιζητούμε. Μια Κύπρο ουσιαστικής συμμετοχικής δημοκρατίας, μια Κύπρο χωρίς κατοχικά στρατεύματα, με τους νέους και τις νέες μας να είναι πρωταγωνιστές.

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης