Θεία Λειτουργία και παρουσίαση των Προσκυνημάτων της Κύπρου στην ελληνική παροικία Harrow

Θεία Λειτουργία και παρουσίαση των Προσκυνημάτων της Κύπρου στην ελληνική παροικία Harrow
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 01, 2024-23:00 View: 23

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ελληνική κοινότητα του του Λονδίνου, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε, κήρυξε και παρουσίασε τα προσκυνήματα της Κύπρου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής στην περιοχή Harrow, στο Λονδίνο.

Το πρωί της Πέμπτης, 28 Μαρτίου 2024, ο Θεοφιλέστατος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κυρού Γρηγορίου, στο κοιμητήριο Hendon, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κολωνείας κ. Αθανασίου. Ακολούθως, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής οργανώθηκε παρουσίαση των κατεχόμενων εκκλησιών και μνημείων της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος από το 2008, κατά ανάθεση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και σήμερα με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, έχει την ευθύνη της ανασυγκρότησης και οργάνωσης των εκκλησιαστικών επιτροπών των ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας). Οι παρευρισκόμενοι στη σύναξη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν -αφού αρκετοί από αυτούς είναι πρόσφυγες- τους ευλογημένους τόπους της Κύπρου που για 50 χρόνια βρίσκονται υπό κατοχή.

Την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, μετά από προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ, ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό των 12 Αποστόλων, στο Hartfield, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Παλιούρα και τους συνεφημέριους Πρεσβ. Δημητριανό-Χριστάκη Μελέκη και τον Οικον. Νικόδημο Αγγελή.  

Την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στην ενορία Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής στο Harrow του Λονδίνου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Στο τέλος της Θείας Λειτουργία τελέστηκε Μνημόσυνο όλων των δωρητών, επωνύμων και ανωνύμων, που συνέβαλαν στην ίδρυση του περικαλλούς, βυζαντινού ρυθμού, Ιερού Ναού, ο οποίος εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες όχι μόνο των ελληνόφωνων αλλά και αλλόγλωσσων απόδημων χριστιανών αδελφών.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας προσφέρθηκε γεύμα σε όλο το εκκλησίασμα από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας, στην παρακείμενη αίθουσα του Ιερού Ναού. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε τα προσκυνήματα της Κύπρου και απάντησε σε ερωτήσεις. Ήταν ακόμη μια ευκαιρία για τους απόδημους να συναχθούν, να ανανεώσουν τη μνήμη της πατρώας γης και να μοιραστούν τους πόνους και τις χαρές τους, στον χώρο της Εκκλησίας η οποία επισυνάγει τα τέκνα της «ὃν τρόπον ὄρνις ἐπισυνάγει τὰ νοσσία ἑαυτῆς ὑπὸ τὰς πτέρυγας» (Μτ. κγ΄ 37).

Από την Ενορία Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής Harrow

Print Friendly, PDF & Email

Adblock test (Why?)

Read this on Εκκλησία της Κύπρου