Από: KitasWeather

Σχετικά ενισχυμένο ξηρό ανατολικό ρεύμα αέρα τις επόμενες ημέρες – Σκόνη και αυξημένη ηλιοφάνεια

Σχετικά ενισχυμένο ξηρό ανατολικό ρεύμα αέρα τις επόμενες ημέρες – Σκόνη και αυξημένη ηλιοφάνεια
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 28, 2024-11:44 View: 45

Καλές καιρικές συνθήκες με αυξημένη ηλιοφάνεια αναμένονται μέχρι και το Σάββατο στην περιοχή μας ενώ παράλληλα θα παρατηρούνται και διαστήματα σκόνης, η οποία θα είναι πιο αυξημένη το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας σε επίπεδα πάνω της κανονικής. Από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή, σχετικά χαμηλές πιέσεις θα επηρεάζουν την περιοχή μας και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών ενώ η σκόνη θα εκτοπιστεί ανατολικότερα.

Σήμερα Τετάρτη, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια επηρεάζουν την κεντροδυτική Μεσόγειο και βορειοδυτική Αφρική, κάτι το οποίο έχει ευνοήσει την αυξημένη μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα προς την κεντρική Μεσόγειo ενώ την ίδια ώρα σφήνα έξαρσης επηρεάζει την περιοχή μας, με τον καιρό να είναι κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές λεπτές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται αραιή σκόνη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Τετάρτη (28/02/2024)

Αύριο Πέμπτη, αποκκομένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την κεντροδυτική Μεσόγειο/βορειοδυτική Αφρική, συνεχίζοντας την μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, με τη σκόνη από την κεντρική Μεσόγειο να αρχίσει να επεκτείνεται ανατολικότερα ενώ η περιοχή μας θα βρίσκεται κάτω από την επήρεια σφήνας έξαρσης και αναμένεται ηλιόλουστος καιρός.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Πέμπτη (29/02/2024)

Την Παρασκευή, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα εισέλθει στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας καθώς νέα σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας κατηφορίζει από τον βόρειο Ατλαντικό προς την δυτική Ευρώπη ενώ παράλληλα βαρομετρικό χαμηλό από την Αίγυπτο θα αρχίσει να ανηφορίζει προς την περιοχή μας, μεταφέροντας ξηρό αέρα από τη Σαχάρα και σκόνη ενώ αναμένεται και σχετικά ενισχυμένο ανατολικό ρεύμα αέρα.

Αρχικά την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρατηρούνται λίγες υψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αρχικά αραιή σκόνη, η οποία προοδευτικά θα αυξηθεί μέσα στην ημέρα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (01/03/2024)

Το Σάββατο, το βαρομετρικό χαμηλό από την Αίγυπτο θα βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου, συντηρώντας ανατολικό/βορειοανατολικό ρεύμα αέρα, με τη μεταφορά σκόνης να συνεχίζεται προς την περιοχή μας. Από το βράδυ, το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει κινηθεί βορειοανατολικότερα, με αποτέλεσμα οι άνεμοι να στραφούν από δυτικές κατευθύνσεις, με την σκόνη να αρχίζει να εκτοπίζεται προοδευτικά ανατολικότερα. Την ίδια ώρα, το δυτικό ρεύμα αέρα θα είναι πιο υγρό και αναμένονται μεμονωμένου χαρακτήρα βροχές κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού και βόρεια, χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα.

Την Κυριακή, σχετικά χαμηλές πιέσεις θα επηρεάζουν την περιοχή μας με αποτέλεσμα την εκδήλωση μεμονωμένων βροχών κυρίως κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες και κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού ενώ το πρωί, μεμονωμένη βροχή δεν αποκλείεται σε δυτικά και βόρεια τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather