Από: KitasWeather

Βροχές, καταιγίδες με χαλάζι και προοδευτικά χιόνια στο Τρόοδος τις επόμενες ημέρες

Βροχές, καταιγίδες με χαλάζι και προοδευτικά χιόνια στο Τρόοδος τις επόμενες ημέρες
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 12, 2024-11:43 View: 40

Ευνοϊκή γίνεται και πάλι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, έτσι ώστε η περιοχή μας να επηρεάζεται από χαμηλές πιέσεις με κατά διαστήματα βροχές/καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη μέχρι και τουλάχιστον τo Σάββατο. Παράλληλα θα ευνοηθεί προοδευτικά χιονόπτωση, η οποία όμως θα είναι περιορισμένη από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω (πλατεία Τροόδους και άνω) αφού η αέρια μάζα που θα επηρεάζει την περιοχή μας δεν θα είναι και τόσο ψυχρή. Μέχρι τότε, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε επίπεδα πάνω της κανονικής ενώ θα παρατηρείται σκόνη και αυξημένες υψηλές/μέσες νεφώσεις μέχρι και αύριο Τρίτη.

Σήμερα Δευτέρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας έχει αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικότερα τμήματα της Ευρώπης και βορειοδυτικής Αφρικής και θα αρχίσει να ανυψώνεται βορειότερα προς τη δυτική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει αρχίζει να κατηφορίζει νοτιοανατολικότερα προς την ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα χαμηλότερες πιέσεις να έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν την περιοχή μας.

Καθώς χαμηλότερες πιέσεις προσεγγίζουν την περιοχή μας, ο καιρός έχει καταστεί κυρίως συννεφιασμένος από υψηλές και μέσες νεφώσεις όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

Δορυφορική εικόνα (09:50)

Οι αυξημένες μέσες και υψηλές νεφώσεις θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας αυτή την ώρα κυμαίνονται από χαμηλά έως υψηλά (αναλόγως περιοχής).

Ποιότητα αέρα (10:00)

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα (12/02/2024)

Αύριο Τρίτη, η σφήνα ύφεσης θα έχει φτάσει μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται προοδευτικά να παρατηρηθεί κυκλογένεση.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται να παρατηρηθούν τοπικά σταγόνες λάσπης ή και τοπικές ελαφριές λασποβροχές. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη (13/02/2024)

Το βράδυ της Τρίτης, βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο την ανατολική Μεσόγειο θα επηρεάζει την περιοχή μας και αρχικά θα συνεχίσουν να παρατηρούνται τοπικά σταγόνες λάσπης ή και τοπικές λασποβροχές κατά διαστήματα ενώ μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως κατά τις αυγινές ώρες αναμένονται και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται σκόνη.

Την Τετάρτη, το βαρομετρικό χαμηλό θα στροβιλίζεται στη ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να αναμένεται άστατος καιρός στην περιοχή μας με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Η σκόνη θα εκτοπιστεί προοδευτικά ανατολικότερα. Κατά τις βραδινές ώρες, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού και παράλια. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (14/02/2024)

Tην Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα παραμείνει άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πιο γενικευμένες κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κάποιες καταιγίδες πολύ πιθανόν να είναι έντονες και να συνοδεύονται από χαλάζι με χαλαζοστρώσεις. Από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω θα σημειώνεται χιονόπτωση και κυρίως σε καταιγίδες θα παρατηρείται και χιονόστρωση.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather