Από: ΕΛΑΜ

9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 09, 2024-05:30 View: 17

Η 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αποτελεί και ημέρα μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας, αποσκοπεί να καταδείξει την οικουμενικότητα της Ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για την συμβολή της στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών, που διαθέτουν τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

Η Ελληνική είναι η γλώσσα που εμπλουτίζει ακόμα τον διεθνή επιστημονικό λόγο, είναι η γλώσσα που ανέπτυξε, μορφοποίησε και αποτύπωσε την απαρχή των περισσότερων επιστημονικών θεωριών των φιλοσοφικών στοχασμών και ρευμάτων, αλλά και των λογοτεχνικών ειδών, σημαντικών θεολογικών και χριστιανικών κειμένων, και με μια πορεία πολλών αιώνων, έχει καταστεί ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 και πλέον αιώνες. Ενώ επί 28 αιώνες γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο Ελληνικό αλφάβητο και επί 24 αιώνες γράφεται με την ίδια ορθογραφία», επισημαίνει ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και επιστήμονες. Όπως Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης και τόσοι άλλοι. Είναι η πιο πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης.

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ