Από: KitasWeather

Εγκατάσταση Αζορικού αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη – Αβέβαιο πόσο θα ευνοηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα

Εγκατάσταση Αζορικού αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη – Αβέβαιο πόσο θα ευνοηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 18, 2024-11:50 View: 46

Γενικά καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται στην περιοχή μας μέχρι και την Κυριακή, με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και διαστήματα τοπικά αυξημένων νεφώσεων ενώ το ρίσκο βροχής είναι χαμηλό και αν παρατηρηθεί κάτι θα είναι μεμονωμένο και περιορισμένο κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, χωρίς να αποκλείεται σήμερα Πέμπτη και στο εσωτερικό κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Παράλληλα, σκόνη αναμένεται στην περιοχή μας προοδευτικά από την Κυριακή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο τις επόμενες ημέρες, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε επίπεδα αρκετά πάνω της κανονικής (κατά περίπου 3-6 βαθμούς Κελσίου αναλόγως περιοχής). Αλλαγή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας φαίνεται την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία προοδευτικά θα γίνει πιο ευνοική για χειμερινό σκηνικό στην περιοχή μας όπως θα διαβάσετε πιο κάτω. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα αρκετή αβεβαιότητα, με τα πιθανά σενάρια να αναλύονται πιο κάτω.

Σήμερα Πέμπτη, πιο υψηλές πιέσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την περιοχή μας ενώ αδύναμη σφήνα ύφεσης προσεγγίζει το απόγευμα την περιοχή μας από τα δυτικά.

Στην περιοχή μας, η ημέρα ξεκίνησε με αυξημένη ηλιοφάνεια και λίγες υψηλές λεπτές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, ο καιρός θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος κυρίως από υψηλές λεπτές νεφώσεις ενώ παράλληλα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Πέμπτη (18/01/2024)

Αύριο Παρασκευή, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό και αναμένεται αρχικά κυρίως αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Παρασκευή (19/01/2024)

Το Σάββατο, η περιοχή μας θα παραμείνει κάτω από γενικά υψηλές πιέσεις ενώ σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικότερα.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από υψηλές κυρίως νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Σάββατο (20/01/2024)

Την Κυριακή, το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται ανατολικά της Κρήτης, ακολουθώντας ανατολική/νοτιοανατολική κατεύθυνση. Πλησιάζοντας την περιοχή μας το χαμηλό θα ευνοήσει την μεταφορά σκόνης από τη βόρειο Αφρική καθώς και ξηρό αέρα στην κατώτερη τροπόσφαιρα από την Σαχάρα. Λόγω του ότι το χαμηλό θα απορροφήσει ξηρό αέρα, δεν αναμένεται να δώσει κάτι στην περιοχή μας (τουλάχιστον όχι κάτι το αξιόλογο) ως αρχικό στάδιο που θα βρίσκεται το χαμηλό στην περιοχή μας και αναμένονται αυξημένες μέσες και υψηλές κυρίως νεφώσεις, με την πιθανότητα λίγων μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (21/01/2024)

Την Δευτέρα και την Τρίτη, το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, νότια/νοτιοανατολικά του νησιού κινούμενο προς Μέση Ανατολή και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνονται κάποια τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα. Παρόλα αυτά, υπάρχει αβεβαιότητα κατά το διήμερο και μικρές αλλαγές στην θέση του χαμηλού θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν, είτε να μειώσουν τα όποια φαινόμενα φαίνονται μέχρι στιγμής, κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στο Σ/Κ. Παράλληλα, η υποχώρηση της σκόνης θα εξαρτηθεί από την όλη εξέλιξη αλλά φαίνεται να συνεχίζουν τουλάχιστον αρχικά τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας θα αρχίσει να εγκαθίσταται στη δυτική Ευρώπη προοδευτικά από τα νοτιοδυτικά.

Ο Αζορικός αντικυκλώνας φαίνεται να εδραιώνεται στη δυτική Ευρώπη κατά το δευτερό μισό της νέας εβδομάδας με επέκταση προς τα βόρεια όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα. Μια τέτοια θέση του Αζορικού ευνοεί διαταραχές και πιο ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίζουν προς Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και δίνει ελπίδες για χειμερινό σκηνικό στην περιοχή προς τα τέλη της νέας εβδομάδας με βροχές/χιόνια και κρύο. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πως θα κινηθούν οι όποιες διαταραχές προς την περιοχή μας και αν θα έχουμε κάποια αξιόλογη διαταραχή με κρύο ή απλά κρύο με λίγες βροχές. Αυτή η όλη εξέλιξη θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στις αρχές της νέας εβδομάδας. Εμείς ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό σενάριο από άποψη βροχών καθώς οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες αφού μετά τις τελευταίες βροχές, το έδαφος είναι κορεσμένο, έχει αυξηθεί κάπως η εισροή νερού στα φράγματα και απαιτούνται σύντομα αξιόλογες βροχές για να δούμε επιτέλους ικανοποιητικές για την περίοδο ροές νερού στα φράγματα. Εάν όμως τις επόμενες 2 εβδομάδες δεν έχουμε κάτι το αξιόλογο, στενεύουν πολύ τα περιθώρια για να αποθηκευτεί ικανοποιητικό νερό στα φράγματα για τις ανάγκες του καλοκαιριού και θα απαιτείται σημαντική υπέρβαση το διάστημα που θα ακολουθήσει για να έχουμε κάποια ανατροπή στα δεδομένα.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather