Από: ΔΗΚΟ

Χρ. Σαββίδης – Προγράμματα κατά των εξαρτήσεων: αλκοόλ, τσιγάρα, ναρκωτικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια

Χρ. Σαββίδης – Προγράμματα κατά των εξαρτήσεων: αλκοόλ, τσιγάρα, ναρκωτικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 12, 2024-13:45 View: 43

Δήλωση Χρύσανθου Σαββίδη Βουλευτή και Αντιπροέδρου του ΔΗ.ΚΟ.

“Σήμερα συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ποικίλα θέματα μεταξύ των οποίων και ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Ο φετινός προϋπολογισμός για πρώτη φορά από την ημέρα ίδρυσης αυτής της Αρχής είναι ισοσκελισμένος και αυξημένος κατά 600.000€. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να δώσει 600.000€ περισσότερα, προκειμένου η Αρχή να αναπτύξει επιχορηγούμενα προγράμματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν σε εξαρτήσεις όπως είναι το αλκοόλ, τα τσιγάρα, τα ναρκωτικά αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Αναφορικά με την εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια, καθημερινά πολλοί γονείς γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν πολυάριθμα ψυχικά και σωματικά προβλήματα που προκύπτουν από τον εθισμό τους στα video games.

Με αυτό το επιπρόσθετο ποσό δίνεται η δυνατότητα στην ΑΑΕΚ να αναπτύξει και να επιχορηγήσει προγράμματα αντιμετώπισης των παραπάνω εξαρτήσεων.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την περίθαλψη ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Όταν το 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εθνική στρατηγική για αυτό το θέμα, είχε βάλει τρεις στόχους: Ο ένας ήταν να βοηθά στην προαγωγή υγειονομικού τρόπου διαβίωσης του πληθυσμού, ο δεύτερος να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής και τέλος να ανιχνεύει έγκαιρα τα νέα περιστατικά και να διευκολύνει τους ασθενείς να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στο σύστημα υγείας.

Δυστυχώς, μόνο ο ένας από τους τρεις στόχους έχει επιτευχθεί! Ούτε βοηθά τους ασθενείς να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά ούτε και τους αφήνει να κινηθούν ελεύθερα στο σύστημα Υγείας.

Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, έχουμε ακούσει ότι μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και οι άλλοι δύο βασικοί στόχοι του τρίπτυχου που προανέφερα και θα μπορούν οι ασθενείς με διαβήτη, εν έτει 2024 να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στις αντλίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ποιοτικότερη ζωή.

Επιτέλους άνοιξαν τα αυτιά τους και αντιλήφθηκαν ότι είναι τραγικό ένα παιδάκι να το τρυπούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ η τεχνολογία πλέον επιτρέπει σε αυτό το παιδί να μπορέσει να έχει μια ποιοτικότερη ζωή. Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΟΑΥ και αναμένουμε τους επόμενους πέντε με έξι μήνες αυτό το θέμα να έχει κλείσει οριστικά.”

Γραφείο Τύπου

11 Ιανουαρίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ