Από: ΔΗΠΑ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 12, 2024-11:27 View: 33

Καλεσμένος στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, κ. Μάριος Καρογιάν, σχολίασε μεταξύ άλλων και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Ακούστε το ηχητικό εδώ. Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση της τοποθέτησης:

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι εκθέσεις του κ. Γκουτέρες συμπεριλαμβάνουν σημαντικά στοιχεία, όπως την ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο και χωρίς δυνατότητα να υπάρξουν άλλες προσεγγίσεις ή πολιτικές, που να το διαφοροποιούν.

Ο Πρόεδρος Καρογιάν ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει μεν ανησυχία για τη στρατικοποίηση της νεκρής ζώνης, αλλά κάνει πολύ χλιαρές αναφορές και εξισώνει την πλευρά μας με την κατοχική Τουρκία, που έχει προβεί σε σωρεία παραβιάσεων εντός της νεκρής ζώνης. Τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων, πράγμα πολύ ανησυχητικό, κρατώντας μια ενοχλητικά ουδέτερη προσέγγιση η οποία δεν αποφέρει καρπούς. Είναι μια πολιτική που ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις, συνεχίζοντας την αμφισβήτηση του στάτους της νεκρής ζώνης, που αποτελεί σταθερή προσέγγιση και πολιτική της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προοιωνίζει καλά γεγονότα για την πλευρά μας και ο στόχος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να παραμείνει βασικός μας στόχος και προτεραιότητα, εξευρίσκοντας τρόπους και διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι που ελπίζουμε ότι η κάθοδος της Απεσταλμένης, κας. Κουεγιάρ, και η ανάληψη των καθηκόντων της θα υποβοηθήσει. Είναι λογικό ότι όσο υπάρχει στασιμότητα και όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, το κλίμα που υπάρχει να είναι πολύ αρνητικό.

Για να δοθεί ώθηση στη διαδικασία, πέραν των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πρέπει να ξεκινήσουμε κάνοντας την παραδοχή ότι ο διεθνής παράγοντας είναι κουρασμένος με το Κυπριακό, δεν δείχνει το ενδιαφέρον που έδειχνε παλιά και ως ενός σημείο αυτό είναι λογικό, αφού προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα, που ο διεθνής παράγοντας είναι αναγκασμένος να διαχειριστεί.

Εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε σε θέσεις αρχών και να ξεκαθαρίζουμε διαρκώς την επιμονή μας για όσο το δυνατό συντομότερη επανέναρξη των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, βάσει του Πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς παλινδρομήσεις και αμφισημίες.

Επιπλέον, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με τον Ευρωτουρκικό διάλογο, αφού εντός Μαρτίου αναμένονται εξελίξεις στη διαδικασία. Η δική μας πλευρά, σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους σημαντικούς «παίκτες», θα πρέπει να βρει τους τρόπους να διασυνδέσει το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για τη πλευρά μας αφορά την αξιοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που διάγουν πολύ θετική περίοδο, μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερτογάν. Αποτελεί άλλο ένα πλαίσιο που μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλο κλίμα και να βοηθήσει να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, εφόσον φυσικά το Κυπριακό βρεθεί στην ατζέντα των επαφών των δύο χωρών. Υπάρχει περαιτέρω η δυνατότητα, ειδικά τώρα που εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ, να δούμε πως οι διάφορες γεωστρατηγικές ισορροπίες και η κινητικότητα σε επίπεδο ευρύτερων αμερικανικών συμφερόντων μπορεί να συνδεθεί με μια πιο ενισχυτική ώθηση των διαδικασιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τα ενεργειακά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην όλη συζήτηση αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις. Εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και αυτού του παράγοντα, με τρόπο που να δημιουργεί προϋποθέσεις και να σπάζει το αδιέξοδο, ως εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη. Όμως, οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να προδιαγράφουν ή να επιτρέπουν αναγνώριση του ψευδοκράτους και η όποια αξιοποίηση να αποφέρει ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Ως αναγνωρισμένο κράτος μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά παραμένει το ερώτημα εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με εμάς. Ως Παράταξη δεν είμαστε δογματική, για αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρωτοβουλίες ή θέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες προόδου στο Κυπριακό, ή και να οδηγήσουν στην επίλυση του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει εκ πρωιμίου να κάνουμε εικασίες ή τοποθετήσεις, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τρόποι, διπλωματικοί και άλλοι, για να διερευνηθούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις ή δυνατότητες.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ