Από: ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση να τερματίσει τους επικίνδυνους ακροβατισμούς στο θέμα του χαλουμιού

Η κυβέρνηση να τερματίσει τους επικίνδυνους ακροβατισμούς στο θέμα του χαλουμιού
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 05, 2024-13:32 View: 37

Η κυβέρνηση να τερματίσει τους επικίνδυνους ακροβατισμούς στο θέμα του χαλουμιού

Γραπτή Δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ- Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας- Βουλευτή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου

Επτά μόλις μήνες πριν από την πλήρη εφαρμογή του ΠΟΠ στο χαλλούμι, η κυβέρνηση αντί να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και απειλές, και ότι θα εφαρμόσει πιστά όσα αποφάσισε η Κύπρος πριν από μια δεκαετία και ενέκρινε η Ε.Ε, ακροβατεί επικίνδυνα σε μια προφανή προσπάθεια να μην δυσαρεστήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που πολεμούν την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Οι χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τη συνάντηση με τον σύνδεσμο τυροκόμων, προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχία ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θα αναμένει, δηλώνει, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επι της προσφυγής που εκκρεμεί ενώπιον του εναντίον του ΠΟΠ, για να καθορίσει τα επόμενα βήματα της. Αντί να ζητήσει από τους προσφεύγοντες την απόσυρση της αγωγής ως είχαν δεσμευθεί στη συμφωνία του Ιουλίου του 2022, αντί να δηλώσει ότι θα παλέψει για την απόρριψη της αγωγής, δηλώνει παθητικά ότι απλώς αναμένει το αποτέλεσμα της.

Η εισήγηση της κυβέρνησης να μην αυξηθεί η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο 25% από την 1η Φεβρουαρίου, παραβιάζει μια από τις ελάχιστες πρόνοιες της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 που δεν είχε παραβιαστεί μέχρι σήμερα και δεν είχε αμφισβητηθεί ούτε από τους τυροκόμους. Συμφωνία η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των εμπλεκομένων και του υπουργείου.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα έχουν αποφασιστεί και να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τις υπογραφές τους, μπαίνει σε μια επικίνδυνη λογική εκπτώσεων και υπαναχωρήσεων, η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες στην υπόθεση του χαλουμιού.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται μόνο με την πιστή εφαρμογή όσων περιλαμβάνει η κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι το χαλούμι θα παραμείνει κυπριακό προϊόν. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες παλινδρομήσεις. Ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα.

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ