Από: ΕΔΕΚ

Εξήντα χρόνια από την τουρκοανταρσία, ο στόχος της Τουρκίας για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μόνιμη απειλή

Εξήντα χρόνια από την τουρκοανταρσία, ο στόχος της Τουρκίας για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μόνιμη απειλή
Δημοσιεύθηκε: Ιανουαρίου 01, 1970-03:00 View: 13

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα «Ματωμένα Χριστούγεννα», από τα επεισόδια που προκάλεσαν τουρκοκύπριοι τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου 1963, υποκινούμενοι βεβαίως από την Τουρκία.
Το πραξικόπημα των τουρκοκυπρίων κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβανόταν στους μακροχρόνιους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία στόχευε – και στοχεύει ακόμα – στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ενσωμάτωση της Κύπρου στην Τουρκία και ως απώτερο σκοπό έχει να ελέγξει την στρατηγικής σημασίας θέση της Κύπρου και τον ενεργειακό πλούτο, για να καταστεί η κυριαρχούσα περιφερειακή δύναμη.
Η Τουρκία απέτυχε τότε. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με το ψήφισμα 186/1964 της 4ης Μαρτίου 1964 καταδίκασε το πραξικόπημα της τουρκοανταρσίας και αναγνώρισε την κυβέρνηση ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι οι τουρκοκύπριοι είχαν πλέον αποχωρήσει από τις θέσεις τους.
Το δίδαγμα των αποσχιστικών ενεργειών της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο, μέλος του ΟΗΕ και πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το ισχυρότερο όπλο που έχουμε να προβάλουμε απέναντι στην τουρκική βουλιμία και επεκτατικότητα και θα αποτελέσει αυτοκτονία να υπογράψουμε εμείς την κατάργηση της.
Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν στην οργανωμένη από την Τουρκία ανταρσία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρώντας τότε ανέπαφη την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

  
 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΔΕΚ