Από: ΔΗΚΟ

Κ. Μαυρίδης: Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια

Κ. Μαυρίδης: Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια
Δημοσιεύθηκε: Νοεμβρίου 30, 2023-18:45 View: 52

Σε Διεθνές Σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Γεω-Οικονομία με επίκεντρο τα θέματα κοινής άμυνας και ασφάλειας συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) ως ομιλητής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 27-30 Νοεμβρίου 2023. Το σεμινάριο συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου με το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων EGMONT και την Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας και συμμετείχαν στελέχη από στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά σώματα στα κράτη-μέλη και δεξαμενές σκέψης.

Θέμα της ομιλίας του κ. Μαυρίδη ήταν η ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ και προς τούτο, ανέφερε αρχικώς ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη απάντηση σε μια εποχή γεωπολιτικών αναμετρήσεων και συγκρούσεων. Όπως τόνισε «σε αυτό το νέο περιβάλλον γεωπολιτικής αντιπαλότητας, η επίτευξη των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών μας στόχων ως ΕΕ, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό υλοποίησης της κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ισχυρή αμυντική Ένωση της ΕΕ δεν ήταν ποτέ τόσο προφανής και επιτακτική, εξηγώντας πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με βάση πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της ΕΕ, οι οποίες επιβάλουν συνέπεια και συνοχή στην επιλογή των συμμάχων μας, δίνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας. Ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στην ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, εξηγώντας τη σημασία της περιοχής της Μεσογείου για την ΕΕ αλλά και τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει.

Μετά την ομιλία του κ. Μαυρίδη, ακολουθούσε συζήτηση με τους συμμετέχοντες και  απαντώντας σε ερωτήματα εξήγησε την νεοθωμανική πολιτική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και αλλού, ενάντια στα συμφέροντα μας ως ΕΕ καθώς και πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε ως ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αλλά και γενικότερα για να αποκτήσουμε αξιόπιστο και ουσιαστικό γεωπολιτικό ρόλο.

Ο κ. Μαυρίδης συγχαίρει για τον επαγγελματισμό τους και ευχαριστεί τον ΑΣΜΧΟ Σ. Ζαμπά, Διευθυντή της Κυπριακής Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας για τη διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού καθώς και τον Χρ. Χριστοφόρου και τον Ε. Εγγλεζάκη, Διευθυντές Εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας για τη συμβολή τους στη διοργάνωση του φετινού σεμιναρίου για την εκπαίδευση και κατάρτιση στα θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Γραφείο Τύπου

30 Noεμβρίου 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ