Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για τη θερινή περίοδο κυνηγίου

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για τη θερινή περίοδο κυνηγίου
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 16, 2023-10:40 View: 139

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για τη θερινή περίοδο κυνηγίου

H Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλό και ασφαλές κυνήγι και καλεί όσους θα εξορμήσουν την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η καταγραφή της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, είναι υποχρεωτική για όλα τα θηράματα σε όλες τις κυνηγετικές περιόδους.

Μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης θα δοθεί στην Υπηρεσία μας η δυνατότητα να συλλέγει πιο σωστά και ακριβή στοιχεία με σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση όλων των θηραμάτων, τα στοιχεία δεν θα τυγχάνουν αμφισβήτησης ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν όπλο για την υπεράσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, διευκρινίζεται ότι:

 • Η εφαρμογή Artemis Cy θα πρέπει να ενημερωθεί (update) για να εμφανιστεί το νέο μενού.
 • Η καταγραφή της κάρπωσης των τρυγονιών και των φοινικοπερίστερων, για κάθε ένα πτηνό που θηρεύεται, θα πρέπει να γίνεται άμεσα από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Κανονισμός ΠΔΚ».
 • Για όλα τα υπόλοιπα θηράματα η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Θηράματα». Η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησης του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.

Κυνηγοί που δεν έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy (δηλ. δεν έχουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο), μπορούν να επικοινωνούν με άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, που θα έχει πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy, για να καταγράφει όλα τα πιο πάνω, με τα δικά τους απαιτούμενα στοιχεία δηλ. το πρόσωπο που θα καταγράφει την κάρπωση, θα πρέπει να εισέρχεται στην εφαρμογή ως κυνηγός και να αναγράφει τον αριθμό της άδειας κυνηγίου και τον αριθμό της ταυτότητας του προσώπου που του το ζήτησε.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τα πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν τότε ο κυνηγός, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms) που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), το θήραμα, τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε και αν είναι νεαρά (Ν) ή ενήλικα (Ε).

Παράδειγμα γραπτού μηνύματος

ΑΔΤ 000000 Φάσα 1 Ν ή Ε

Το γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να αποστέλλεται στα πιο κάτω τηλέφωνα:

Λευκωσία: 99201081 & 99201231

Λεμεσός: 99201258 & 99201503

Πάφος: 99201946 & 99202286

Λάρνακα / Αμμόχωστος: 99202463 & 99203228

Παράλληλα με τα πιο πάνω, οι κυνηγοί προτρέπονται όπως σε όλες τους τις εξορμήσεις τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα:

 • Να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα,
 • να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό,
 • να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου,
 • να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων),
 • να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών,
 • να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους,
 • να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν, και
 • να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.

Επισημαίνεται ότι το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται, αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά.

Τέλος, καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν, να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου (μέσω της εφαρμογής Artemis Cy και των σχετικών χαρτών) και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν, στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

Λευκωσία: 99445697

Λεμεσός: 99445728

Λάρνακα / Αμμόχωστος: 99634325

Πάφος: 99445679

(ΑΦ/ΕΧΡ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης