Από: ΑΚΕΛ

59η επέτειος της τουρκικής επιδρομής στην Τηλλυρία: Άλλη μια οδυνηρή και μαύρη επέτειος στην κυπριακή Ιστορία

59η επέτειος της τουρκικής επιδρομής στην Τηλλυρία: Άλλη μια οδυνηρή και μαύρη επέτειος στην κυπριακή Ιστορία
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 08, 2023-07:22 View: 63

59η επέτειος της τουρκικής επιδρομής στην Τηλλυρία: Άλλη μια οδυνηρή και μαύρη επέτειος στην κυπριακή Ιστορία

Η αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στην Τηλλυρία, τον Αύγουστο του 1964, αποτελεί άλλη μια αιματηρή και οδυνηρή σελίδα της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Οι εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ που εξαπέλυσε η Τουρκία σκόρπισαν τον θάνατο και τον όλεθρο σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας διενεργήθηκαν σε μια περίοδο κλιμάκωσης των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για διαμελισμό της Κύπρου, με πυξίδα το διαβόητο Σχέδιο Άτσεσον και με συνεργούς τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό εθνικισμό που ροκάνιζαν την νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία με τα συνθήματα της Ένωσης και της Διχοτόμησης αντίστοιχα.

Αντίθετα, το ΑΚΕΛ αντιπάλεψε τον εθνικισμό και τα σενάρια ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου ενώ στήριξε την αδέσμευτη εξωτερική πολιτική της χώρας. Η διπλωματική και πολιτική στήριξη που είχε η Κύπρος από το Κίνημα των Αδεσμεύτων και από την κοινότητα των σοσιαλιστικών κρατών ήταν καθοριστική για τη διάσωση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, δεκάδες ΕΔΟΝίτες, ΑΚΕΛιστές και άλλα μέλη του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς -ανάμεσά τους ο Κουσουλίδης μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, ο Αστανιός, ο Καρεκλάς, ο Εικοσάρης, ο Φτωχόπουλος και άλλοι- πολέμησαν μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά του κυπριακού λαού για την υπεράσπιση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής επιδρομής και καταθέτει φόρο ευγνωμοσύνης σε όλα τα παιδιά της Κύπρου που έχασαν τη ζωή τους κατά την επιδρομή της Τουρκίας του 1964. Ταυτόχρονα, τέτοιες μαύρες επέτειοι είναι αφορμή για να επαναλάβουμε πόσο αναγκαίο ήταν και παραμένει το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην Ιστορία της Κύπρου, μιας σελίδας χωρίς ξένους στρατούς και ξένους κηδεμόνες. Χωρίς εθνικισμό και συρματοπλέγματα. Ένα μέλλον ελευθερίας και ανεξαρτησίας, με τον κυπριακό λαό -Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες- κυρίαρχο και αφέντη της πατρίδας του.

07.08.2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ