Από: ΑΚΕΛ

49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974: Ο λαός θυμάται την ολοκλήρωση του εγκλήματος

49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974: Ο λαός θυμάται την ολοκλήρωση του εγκλήματος
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 14, 2023-06:57 View: 172

49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974: Ο λαός θυμάται την ολοκλήρωση του εγκλήματος

Η 14η Αυγούστου συμπληρώνει τις μαύρες επετείους της τραγωδίας του 1974 που αιματοκύλησε τον λαό μας και διχοτόμησε την πατρίδα μας. Το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο τιμής και σεβασμού στα παιδιά της Κύπρου που θυσιάστηκαν τον Αύγουστο του 1974 στην άνιση μάχη απέναντι στους εισβολείς. Στεκόμαστε δίπλα στους παθόντες του 1974, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στις βιασθείσες γυναίκες, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο και στους εγκλωβισμένους μας που σηκώνουν το βάρος της κατοχής.

Σήμερα ο κυπριακός λαός θυμάται ότι η Τουρκία, πατώντας πάνω στην προδοσία του πραξικοπήματος και με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προχώρησε στη δεύτερη φάση της εισβολής, αφού πρώτα οδήγησε, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, τη Διάσκεψη της Γενεύης σε κατάρρευση. Με τη δεύτερη εισβολή, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Προσφυγιά, θάνατο, βιασμούς και καταστροφή έσπειρε ο Αττίλας από όπου προέλασε εκείνες τις μέρες κι έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας. Ο λαός μας θυμάται επίσης ότι η προδοσία των χουντικών και εοκαβητατζήδων συνεχίστηκε και κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής αφού με εντολές τους εγκαταλείφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου και παραδόθηκε αμαχητί στον τουρκικό στρατό. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες τους και για το γεγονός ότι αντί να βρίσκονται στα πεδία των μαχών απέναντι στους εισβολείς, επιδόθηκαν σε σφαγές αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων Τουρκοκυπρίων στα μετόπισθεν.

Η 49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής βρίσκει την κατοχική δύναμη να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι η πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό είναι ανησυχητική κι επικίνδυνη. Τυχόν οριστικοποίηση της διχοτόμησης σημαίνει ένα νέο κύκλο δεινών και περιπετειών για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους-κβο ή με διχοτομικές λύσεις. Για εμάς ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η ολέθρια πορεία είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ακυρωθούν οι αξιώσεις Ερντογάν-Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών.

Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου, στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια, αύριο 14 Αυγούστου 2023 και ώρα 9:30 π.μ..

13.08.2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ