Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και στην έναρξη του 6ου Συμποσίου Σεφέρη Δήμου Αγίας Νάπας

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και στην έναρξη του 6ου Συμποσίου Σεφέρη Δήμου Αγίας Νάπας
Δημοσιεύθηκε: Νοεμβρίου 03, 2023-22:57 View: 97

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και στην έναρξη του 6ου Συμποσίου Σεφέρη Δήμου Αγίας Νάπας

Κυρίες και κύριοι,

Δημάρχοι,

Βουλευτές,

Τέως και πρώην υπουργοί,

Φίλε Δήμαρχε,

Σε άφησα τελευταίο όχι μόνο γιατί είσαι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, αλλά γιατί θα ήθελα να σε συγχαρώ για όλα αυτά που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην Αγία Νάπα. Η δική σου προσπάθεια μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει ενισχύσει το προϊόν της Αγίας Νάπας, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης. Και είναι σημαντικό να γίνεται η προβολή, γιατί η προβολή λειτουργεί και ως πρότυπο για άλλους δήμους της χώρας μας, για άλλες περιοχές. Και ακριβώς επειδή έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να φέρετε αποτελέσματα, γνωρίζω το αίτημά σας το οποίο εξετάζεται θετικά – απλά επειδή όταν μιλώ θέλω να είμαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται, ειδικότερα για τόσο σημαντικά έργο που θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας. Δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη γενικότερα και τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ώριμο έργο. Και είναι και ένα μήνυμα σε όλη την περιοχή, και όχι μόνο, ότι όταν υπάρχουν ώριμα έργα, το κράτος έρχεται και στέκεται αρωγός. Εξάλλου πριν λίγες μέρες είχαμε μια θεωρώ πολύ σημαντική συνάντηση όχι μόνο με τον Δήμο Αγίας Νάπας, αλλά με όλους τους δήμους της περιοχής. Στη συνέχεια έλαβα και επιστολές από κάποιους από τους δήμους. Αναφέρομαι στον Δήμο Δερύνειας. Έχει, αγαπητέ Άντρο, προωθηθεί η επιστολή με τα δικαιολογημένα αιτήματα στα οποία αναφέρεστε. Είμαι δίπλα σας. Ο Δήμαρχος συχνά διαμαρτύρεται, δικαιολογημένα, ότι στη περιοχή υπάρχουν πολλά προβλήματα. Γενικότερα θεωρώ, θέλω να το πω δημόσια ξανά, ότι η περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τη συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας, δεν είναι το κριτήριο αλλά είναι ένα δεδομένο που, πρέπει να το αναφέρουμε ως πολιτεία, διαχρονικά δεν έλαβε την απαιτούμενη ενίσχυση από πλευράς του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους δήμους της περιοχής. Γι’ αυτό τον λόγο, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε, σας θυμίζω ότι έχουμε κλείσει ραντεβού την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, είναι ήδη στο δικό μου πρόγραμμα, έτσι ώστε, συγκεκριμένα, στη βάση των όσων μου έχετε αναφέρει, να ξανασυζητήσουμε και να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και στην τελετή έναρξης των εργασιών του 6ου Συμποσίου Σεφέρη. Λέχθηκε προηγουμένως πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Συμπόσιο. Ήμουν εδώ ως διπλωμάτης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως Υπουργός Εξωτερικών, σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα είμαι ξανά εδώ. Έγιναν κάποια διαλείμματα λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κιόλας Συμπόσιο ήμουν εδώ, αναδεικνύοντας την σημασία του, όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αλλά γενικότερα για την χώρα μας. Το Συμπόσιο Σεφέρη ή τα Σεφέρεια αποτελούν παράδοση πλέον για τον Δήμο της Αγίας Νάπας, επιβεβαιώνοντας την ευαισθησία του Δήμου αλλά και το  ενδιαφέρον που επιδεικνύει έναντι του πολιτισμού και του πνεύματος. Γιατί η Αγία Νάπα, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο οι πανέμορφες παραλίες, δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές, είναι και πολλά άλλα που μέσα από τέτοιες δράσεις του Δήμου, και όλα αυτά που θα έρθουμε και εμείς να στηρίξουμε ως Πολιτεία, αναβαθμίζουν το προϊόν.

Προτού της όποιας άλλης αναφοράς, επιτρέψτε μου να μνημονεύσω έναν καλό φίλο, έναν άνθρωπο που αγάπησε αυτή την περιοχή όσο πολύ λίγοι, τον Κίκη Κωνσταντίνου, που αν ήταν σήμερα μαζί μας θα καθόταν στην πρώτη γραμμή. Σε όλα τα Συμπόσια που ήμουν τουλάχιστον εγώ ήταν στην πρώτη γραμμή, από την τελετή έναρξης μέχρι τη λήξη του Συμποσίου, και θα ήθελα με αφορμή το τι έγινε πριν λίγες μέρες που τον χάσαμε να κάνω αυτή την αναφορά και είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και τα δικά σας αισθήματα. Αιωνία του η μνήμη.

Κυρίες και κύριοι,

Η σχέση της Αγίας Νάπας με τον Σεφέρη ήταν ιδιαίτερη. Ο μεγάλος ποιητής μαγεύτηκε από το όμορφο μικρό ψαροχώρι με το «περιγιάλι το κρυφό», εμπνεύστηκε τόσο πολύ που τιτλοφόρησε μάλιστα δύο ποιήματά του,  το «Αγιάναπα Α’» και «Αγιάναπα Β’», σύμφωνα με την κυπριακή λαλιά, αντί το Αγία Νάπα και είναι ενδεικτικό του πόσο μαγεύτηκε με την περιοχή. Και τα Σεφέρεια που έγιναν πλέον παράδοση, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αποτελούν – και χαίρομαι για τους εισηγητές και εισηγήτριες που είναι και φέτος μαζί μας – πρόκληση για τους μελετητές του έργου του, είτε ως διπλωμάτης, λογοτέχνης, μεταφραστής, ποιητής ή Νομπελίστας, ή ακόμη – γιατί υπάρχει και αυτή η διάσταση κ. Γεωργή, ο κ. Γεωργής μας εκπλήσσει συνεχώς βρίσκοντας νέες διαστάσεις του Γιώργου Σεφέρη και συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μολέσκη – και ως ερασιτέχνης φωτογράφος που ήταν. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τον κ. Γεωργή, έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε όσο πολύ λίγοι στην χώρα μας με τον Γιώργο Σεφέρη, «η βιβλιογραφία που αφορά στον Σεφέρη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα» και είναι κάτι που αποδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο το εύρος της προσφοράς του ανδρός στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του οικουμενικού ελληνισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ανεξάντλητος. Όσο και να μελετήσει κάποιος την ποιητική του πορεία πάντα, και αυτή είναι η μεγάλη μαγεία με τον Σεφέρη, θα ανακαλύπτει κάτι μοναδικό, κάτι καινούργιο, εντυπωσιακό, κάτι άγνωστο τη δεδομένη στιγμή. Ό,τι και να πει κάποιος για τον ποιητή των «Ημερολογίων καταστρώματος Α, Β, Γ» θα είναι πολύ λίγο για να καλύψει την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το τεράστιο λογοτεχνικό του έργο, την ποίηση, τα μυθιστορήματα, τα δοκίμια, τις μεταφράσεις και την αλληλογραφία. Ας θυμηθούμε απλώς τις πολλές επισκέψεις του στην Κύπρο – η πρώτη ήταν το 1953 – τις προσπάθειές του να συμβάλει στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία με το Κυπριακό, τη βράβευση του με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1963, τη γνωστή αντιχουντική του δράση το 1969, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή», καθώς επίσης, επαναλαμβάνω δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για την πολυεπίπεδη δράση του, καθώς επίσης και τις ενέργειες και το έργο του που αναβάθμισε την πνευματική ζωή του Ελληνισμού ανά το παγκόσμιο.

Ο ανδριάντας και το Πολιτιστικό Κέντρο «Γεώργιος Σεφέρης» είναι μια διαρκής υπενθύμιση της αγάπης του ποιητή για το νησί μας και της ιδιαίτερης σχέσης του με την Αγία Νάπα. Την ίδια στιγμή θα συμβολίζει την αιώνια ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τον μεγάλο Έλληνα λόγιο και τον σεβασμό και την εκτίμηση του κυπριακού λαού για το πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο πνευματικό και όχι μόνο έργο του.

Και θέλω να αναφέρω με αυτή την αφορμή ότι το 1993, όταν είχα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές μου, στο πλαίσιο των Νεοελληνικών και Βυζαντινών σπουδών του προγράμματος που υπήρχε, υπήρχε ειδικό μάθημα για τον Σεφέρη, για την ποίηση του Σεφέρη, και ήταν μοναδικό για εμένα να βλέπω το ενδιαφέρον όχι Ελλαδιτών, όχι Ελλήνων της Κύπρου, αλλά ξένων για τον Γιώργο Σεφέρη. Φίλε Δήμαρχε, ο ανδριάντας και το Πολιτιστικό Κέντρο Γιώργος Σεφέρης θα είναι μια διαρκής υπενθύμιση της αγάπης του ποιητή για το νησί μας και της ιδιαίτερής του σχέσης με την Αγία Νάπα. Την ίδια στιγμή θα συμβολίζει και την αιώνια ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τον μεγάλο Έλληνα λόγιο και τον σεβασμό και την εκτίμηση του κυπριακού λαού για το πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο πνευματικό και όχι μόνο έργο του.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, να συγχαρώ θερμά για ακόμη μια φορά τον φίλο Δήμαρχο, όλους τους συντελεστές του Συμποσίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τον φίλο και δάσκαλό μου τον Γιώργο Γεωργή και να ευχηθώ καλές εργασίες στο Συμπόσιο, κάτι για το οποίο δεν έχω καμιά απολύτως αμφιβολία.

Σας ευχαριστώ πολύ!

(ΝΓ/ΕΑθ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης