Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Gala Dinner που διοργάνωσε η AHEPA Κύπρου εις μνήμη του Φώτου Φωτιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Gala Dinner που διοργάνωσε η AHEPA Κύπρου εις μνήμη του Φώτου Φωτιάδη
Δημοσιεύθηκε: Νοεμβρίου 02, 2023-22:30 View: 67

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Gala Dinner που διοργάνωσε η AHEPA Κύπρου εις μνήμη του Φώτου Φωτιάδη

Πανιερώτατοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο, σε αυτή την ιδιαίτερη και σημαντική εκδήλωση. Η σύνδεση, η συνεργασία, οι σχέσεις - ακούστηκαν και προηγουμένως - της AHEPA όχι μόνο στην Κύπρο, στο παράρτημα Κύπρου, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, χρονολογούνται εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, η οργάνωση κλείνει φέτος 101 χρόνια ζωής και ειλικρινά νιώθω πραγματική τιμή και χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέψτε μου, πριν όποιας άλλης αναφοράς, να σας ευχαριστήσω δημόσια εκ βάθους καρδίας για την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και να σας συγχαρώ για το πολυδιάστατο και αξιοσημείωτο έργο που επιτελείτε. Ένα έργο το οποίο γνωρίζω και προσωπικά από την περίοδο που ήμουν φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και φυσικά, εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας, εκ μέρους του Κυπριακού λαού, θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Η AHEPA έχει επιδείξει διαχρονικά ένα ουσιαστικό, ένα πολύ αξιόλογο έργο και μια ισχυρή, έμπρακτη και πρωταγωνιστική, θα έλεγα, συμμετοχή σε όλους τους αγώνες της Κύπρου και γενικότερα τους αγώνες του Ελληνισμού, στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γνωρίζω, όπως ανέφερα προηγουμένως, από προσωπικά βιώματα τη συμβολή της AHEPA στην προσπάθειά μας για διαφώτιση σε σχέση με το εθνικό μας θέμα και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τους αγώνες για το θέμα των αγνοουμένων μας, στην προβολή του γεωστρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που κατά καιρούς καλούμαστε ως πολιτεία να αντιμετωπίσουμε, όπως επίσης και στην ενίσχυση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που χάριν και στις δικές σας προσπάθειες σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο, θα έλεγα, επίπεδο από ποτέ προηγουμένως. Την ίδια στιγμή, καθοριστικής σημασίας για εμάς είναι η συμβολή της AHEPA στην προσπάθειά μας για καθορισμό και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά μας, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην προώθηση των κοινών μας στόχων, των κοινών μας επιδιώξεων στα  ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η δε δράση, και θέλω να αναφέρω αυτή τη διάσταση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, πέραν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ευρωπαϊκό χώρο, ένα χώρο που ως χώρα δεν έχουμε ισχυρές παροικίες εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρες όπως η Γερμανία, στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η δράση της ΑHEPA είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας.

Σημαντικό σταθμό για το έργο και τη δράση της AHEPA αποτελεί και η διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς Ανώτατου Συνεδρίου της οργάνωσης. Αυτή τη χρονιά, θα έχουμε τη χαρά, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο, στη Λάρνακα, το συνέδριο. Αναμένεται να έρθουν πέραν των τριών χιλιάδων συνέδρων και σίγουρα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχουμε ήδη συνεννοηθεί, θα συμβάλει στην επιτυχή διοργάνωση αυτού του συμβουλίου.Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά τον Ύπατο Πρόεδρο Σάββα Τσίβικο για την αποφασιστική συμβολή του στο γεγονός αυτό και να ζητήσω από τον εκπρόσωπο του απόψε εδώ τον Νίκο Παφίτη να μεταφέρει τις ευχαριστίες μας.

Η απόφαση για διοργάνωση του συνεδρίου το 2024 στην Κύπρο έχει και ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, είναι το τρίτο συνέδριο εκτός ΗΠΑ, καθώς θα συμπίπτει δυστυχώς, με την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αποτελεί συνεπώς ευκαιρία και όχι μόνο για καταδίκη της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής, μακάρι μέχρι τότε να υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις που αντί να καταδικάζουμε, να γιορτάζουμε την επανένωση του τόπου μας, αλλά να είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε την πεποίθησή μας για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως λέχθηκε προηγουμένως, η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτου Φωτιάδη και όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ» για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία και στο ίδρυμα «Ηλιαχτίδα Ζωής» για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Προφανώς και πρόκειται για ακόμη μια δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύπλευρης και πολυεπίπεδης προσφοράς της AHEPA και όλων εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ και στηρίζετε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για άμβλυνση του πόνου, των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά συνάνθρωποί μας και πόσω δε μάλλον παιδιά.

Για αυτό δεν μπορώ παρά να συγχαρώ την AHEPA Κύπρου για την εν λόγω πρωτοβουλία αλλά και γενικότερα για τη δράση της και σε αυτόν τον τομέα και να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Κυβέρνηση, θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα τέτοιου είδους δράσεις. 

Φίλες και Φίλοι, 

Να μου επιτρέψετε, κλείνοντας, να κάνω και μια ειδική αναφορά στον μακαριστό Φώτο Φωτιάδη που σήμερα τιμούμε. Θεωρώ απόλυτα εύστοχη την απόφαση της AHEPA να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση εις μνήμη ενός συμπολίτη μας που μέσα από τη συνολική δράση του έστελνε σε όλους μας στη κυπριακή κοινωνία γενικότερα, σημαντικότατα μηνύματα. Έναν άνθρωπο που με την πορεία του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο κυπριακό επιχειρείν και όχι μόνο. Έναν  άνθρωπο, που ήταν ανάμεσα στους πρωτοστάτες στην επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας ειδικότερα μετά τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής εισβολής, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας. 

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο στον Φώτο Φωτιάδη πέραν από τον επιχειρηματία, στον Φώτο Φωτιάδη ως υπέρμαχο της πολιτιστικής καλλιέργειας του ανθρώπου. Η προσφορά του στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών, άλλωστε, είναι γνωστή, είναι πολυσήμαντη και δεν θα ξεχάσω ποτέ το ενδιαφέρον, που πολλές φορές μετουσιωνόταν και σε αρθρογραφία στον κυπριακό Τύπο για θέματα επικαιρότητας και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, και μέσα στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης δράσης του, άξια αναφοράς είναι και η διοργάνωση του Φεστιβάλ Carlsberg, τώρα μπορεί να το θεωρούμε ότι είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, αλλά όταν ξεκίνησε αυτό το φεστιβάλ ήταν κάτι πρωτοποριακό για τη χώρα μας, τη σύσταση του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που υπήρξαν μερικές από τις εμβληματικές του δράσεις στην κυπριακή κοινωνία. 

Θα ήταν παράλειψή μου όμως, Φίλες και Φίλοι, να μην αναφερθώ και στον αγώνα του για την προώθηση των δικαίων του κυπριακού λαού, των προσπαθειών του για διαφώτιση και προώθηση του εθνικού μας προβλήματος, αφού διετέλεσε, δεν ξέρω σε πόσους είναι γνωστό αυτό, μέλος της πρώτης επιτροπής για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τα απότοκα της κατοχής της πατρίδας μας μετά το 1974. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Σας καλωσορίζω ξανα, λοιπόν, στη σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστώ θερμά όλους σας, την AHEPA Κύπρου και ιδιαίτερα τον Κυβερνήτη Κύπρου φίλο Γιώργο Καλλένο, για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε στην Κύπρο, για την πρωτοβουλία και διοργάνωση της εξαιρετικής αποψινής φιλανθρωπικής εκδήλωσης εις μνήμη ενός συμπατριώτη μας, του Φώτη Φωτιάδη, που δικαιωματικά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης