Από: ΔΗΣΥ

Δηλώσεις Βουλεύτριας κ. Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν μετά την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δηλώσεις Βουλεύτριας κ. Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν μετά την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 23, 2023-13:50 View: 68

Ενώ εδώ και χρόνια συζητούμε για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό και ειδικότερα των παιδιών, στη δεύτερη αυτή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπιστώσαμε και ακούσαμε δυστυχώς ότι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την κατάσταση και να θέσουν το όραμά τους.  Ωστόσο οι αριθμοί για τους οποίες μιλούμε δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστερήσεις. 

Τα διαγνωσμένα παιδιά με αυτισμό που φοιτούν σήμερα, είτε σε ειδικά είτε σε συμβατικά σχολεία, αριθμούν φέτος τα 858, ενώ για τα έτη 2022-2023 ανέρχονταν στα 743 παιδιά.  Είναι ένας σεβαστός αριθμός παιδιών, τα οποία αυτή η πολιτεία οφείλει να φροντίσει και να στηρίξει. Να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και να μην εναποθέτει αυτή την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στους γονείς.  Έγιναν βήματα προόδου, όπως η δημιουργία κέντρου για αναπτυξιακές διαταραχές από τον ΟΚΥπΥ, την οποία και χαιρετίζουμε. Ωστόσο, το κέντρο είναι υποστελεχωμένο αφού το προσωπικό του έχει και άλλες αρμοδιότητες.  Το υφιστάμενο πλαίσιο είναι όντως προβληματικό και εναποθέτει τον φόρτο αλλά και την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσπαθούν πολλές φορές να ανταπεξέλθουν μέσα σε προβληματικές καταστάσεις. 

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία δηλαδή, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας, όπως προχωρήσουν τάχιστα προς τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής και στρατηγικού σχεδιασμού για τον αυτισμό αποκλειστικά και την υλοποίησή τους έτσι ώστε, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές εκείνες που θα λειτουργήσουν προς το συμφέρον των παιδιών αυτών.

23.10.2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΣΥ