Από: ΔΗΠΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 20, 2023-12:24 View: 98

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων να υποβάλλουν αίτηση για καθορισμό μέγιστης χονδρικής ή λιανικής τιμής, ενισχύοντας, έτσι, τον ανταγωνισμό στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.

Με αυτό τον τρόπο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, συμπλήρωσε ένα κενό καθώς το νομοσχέδιο δίδει τη δυνατότητα στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής, να εισάγουν στην Κύπρο καινοτόμα φάρμακα τα οποία οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας τους μέχρι σήμερα δεν εισήγαγαν είτε λόγω του υψηλού κόστους είτε λόγω της μικρής ζήτησης αφού αφορούν σπάνιες ασθένειες.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, θα σταθεί αρωγός και θα συμβάλει με τρόπο και ενέργειες έτσι ώστε τα φάρμακα να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών την ώρα που τα χρειάζονται, ο γιατρός να έχει την επιλογή ανά πάσα στιγμή, στις θεραπείες και να μην μειώνονται οι επιλογές του κυρίως με βάση το κόστος.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα επιδιώξουμε να τεθούν οι διαδικασίες σε γερές βάσεις ούτως ώστε να γίνουν όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ως εκ τούτου, επαναφέρουμε τις εισηγήσεις μας:

-Η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων να καταστεί ανεξάρτητος θεσμός.

-Να  θεσμοθετηθεί η ενεργότερη συμμετοχή  των τοπικών επιστημονικών / ιατρικών  εταιρειών στην δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,

-Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των επίσημων φορέων των ασθενών, με ενεργότερη συμμετοχή στις διαδικασίες,

-Να τεθούν σαφή και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τις αρμόδιες επιτροπές . Μέγιστος χρόνος θα πρέπει να είναι οι 90 μέρες, όπως προνοεί η νομοθεσία, για αξιολόγηση του οποιουδήποτε αιτήματος για ένταξη φαρμάκων στο σύστημα.

-Να συσταθεί το Αναθεωρητικό συμβούλιο Φαρμάκων όπως προνοεί επίσης η σχετική νομοθεσία.

Στόχος μας, οι ασθενείς που χρειάζονται νέες καινοτόμες, εξειδικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες να έχουν πρόσβαση σε πολλά φάρμακα μέσω του ΓΕΣΥ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ