Υπόμνημα για ημέρα μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου

10 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Σαράντα εφτά συμπληρώνονται φέτος από την επέτειο των γεγονότων του Νοέμβρη του 1973 και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν όχι απλά επίκαιρα αλλά και διδακτικά για τους αγώνες του σήμερα. Η θέληση του Ελληνικού λαού για απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές, για δημοκρατία και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής, που εκδηλώθηκε με τη συνεχή αντίσταση του στο Δικτατορικό κατεστημένο, βρήκε στο πρόσωπο των μαχητικών νέων του Πολυτεχνείου τον καλύτερό της εκφραστή.

Η εξέγερση τους ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων, επίμονων και επίπονων αγώνων ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της Χούντας και των ξένων καθοδηγητών της, οι οποίοι αποτελούσαν τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και του Νατοϊκού ιμπεριαλισμού στην χώρα. Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους πεσόντες φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου, που με τον ξεσηκωμό τους σήμαναν την αρχή του τέλους για το καθεστώς της δικτατορίας και πλήρωσαν με τίμημα την ζωή τους τον αγώνα τους ενάντια στο φασισμό και την Χούντα.

Ως ΠΟΦΕΝ, καταδικάζουμε την πολιτική εκείνη των ΗΠΑ που ποδηγέτησε την εθνική ανεξαρτησία, προσπάθησε να καταβάλει την λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα. Η πολιτική των ΗΠΑ, παίζοντας τα παιχνίδια της Χούντας και του στρατοκρατικού καθεστώτος της Άγκυρας άνοιξε τις κερκόπορτες για την εισβολή της Άγκυρας στη Κύπρο, υποθάλποντας παράλληλα και το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Εμείς, οι νέοι της Κύπρου έχουμε ιδιαίτερους λόγους να τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβριου του 1973 η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας που επήλθε με την πτώση της χούντας ένα χρόνο αργότερα. Δυστυχώς για την Κύπρο η Χούντα κατέρρευσε αφού πρώτα όμως πρόλαβε και ολοκλήρωσε το καταστροφικό και προδοτικό της έργο με το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησε στο ξεπούλημα της Κύπρου στον Αττίλα.

Στον δικό μας αγώνα, που ως λαός εδώ και 47 ολόκληρα χρόνια δίνουμε, τα ιδανικά του πολυτεχνείου μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Οι αξίες και τα ιδανικά αυτά έχουν διαχρονική ισχύ και αντιπαραβάλλονται με τον εθνικισμό, τον σοβινισμό και την πατριδοκαπηλία, που ακόμα και σήμερα, όπως και κατά την μαύρη επταετία της φασιστικής Χούντας, βρίσκουν δυστυχώς υποστηρικτές.

Εμείς το φοιτητικό κίνημα της Κύπρου σας καλούμε να συλλογιστείτε σοβαρά την υπόθεση της ειρήνης για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας και σας διαβεβαιώνουμε ότι η κρίση μας θα σταθεί ο ηθικός τιμωρός οποιασδήποτε δικής σας δράσης που παραβιάζει τις διεθνείς αρχές δικαίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο