Τορναρίτης στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Ελευθερώστε χωρίς όρους και προϋποθέσεις τον Οσμάν Καβαλά

2 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Συνεχίζονται στο Στρασβούργο οι εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, με θέμα τη διασφάλιση και προώθηση της γνήσιας δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στην υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, συνεπεία, των διαφόρων διενέξεων, των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών, του δημοκρατικού ελλείμματος, της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης του λαϊκισμού και των ακραίων και φασιστικών κινημάτων.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής προσήλωσης των κρατών μελών στις κοινές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Τορναρίτης επισήμανε, ωστόσο, ότι η δημοκρατία παραμένει ένα εύθραυστο αγαθό και η προστασία της ένα δύσκολο εγχείρημα, καθότι πρέπει συνεχώς να οχυρώνεται για να είναι ανθεκτική στις κρίσεις και να προσφέρει διέξοδο από τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής. Εύθραυστο επίσης έναντι αυταρχικών καθεστώτων που φυλακίζουν δια βίου την αντίθετη άποψη. Τρανό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση του Οσμάν Καβαλά στην Τουρκία ο οποίος θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και άνευ όρων, συμπλήρωσε.  

Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι πάντοτε περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία, τόνισε ο κ.Τορναρίτης. Πρέπει, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, οι βασικές συνιστώσες της δημοκρατίας, που είναι ο πολιτικός πλουραλισμός, η διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, η ελευθερία της έκφρασης, η διατήρηση του ρόλου της αντιπολίτευσης ως αντίβαρου της εξουσίας, η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η πολυπολιτισμικότητα και η συμμετοχή όλων στη δημοκρατική διαδικασία, να εδραιωθούν και να διευρυνθούν περαιτέρω, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία και εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, μπορούν να αντλήσουν γνώσεις και καλές πρακτικές από τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτουν τα διάφορα όργανα και οι μηχανισμοί επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να θεραπεύσουν υπάρχουσες αδυναμίες και θεσμικές στρεβλώσεις, που ενδεχομένως να βλάπτουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών σε εθνικό επίπεδο. Η στήριξη αυτή είναι πολύτιμη και πολυεπίπεδη, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.  

28.4.2022

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο