Το Υπουργείο Εμπορίου παρουσίασε σε οινοποιούς το νέο Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου

9 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Το Υπουργείο Εμπορίου παρουσίασε σε οινοποιούς το νέο Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου

Το νέο Σχέδιο Χορηγιών για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου στην τοπική και διεθνή αγορά, παρουσιάστηκαν σήμερα στους Κύπριους οινοποιούς, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) στο Κοιλάνι, παρουσία της Υπουργού κας Νατάσας Πηλείδου.

Το σχέδιο χορηγιών στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Προκηρύχθηκε στις 8 Απριλίου έναντι συνολικής δαπάνης €1.65 εκατ., σε συνεργασία του ΥΕΕΒ με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, η κα Πηλείδου τόνισε πως τόσο το σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση των οινοποιείων όσο και το Σχέδιο Δράσης για προώθηση του κυπριακού οίνου, καταδεικνύουν έμπρακτα την πεποίθηση του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας για τις μεγάλες προοπτικές που έχουν τα κρασιά της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τους οινοποιούς, σημειώνοντας πως απώτερος στόχος είναι η συζήτηση και η αντιμετώπιση προβλημάτων του κλάδου, ώστε το κυπριακό κρασί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά του. Η Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σοφοκλή Βλασίδη, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση στο οινοποιείο του.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο χορηγιών, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου κ. Χρίστος Φωτιάδης δήλωσε πως οι ενισχύσεις είναι σημαντικές σε μία δύσκολη περίοδο για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω των δυσχερειών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Όπως επισήμανε, «οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Μέτρου, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του κυπριακού κρασιού, ώστε αυτό να στέκεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δίπλα στα κρασιά χωρών με μεγάλη παράδοση στον τομέα». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου, χρηματοδοτήσεις ύψους πέραν των €13.5 εκατ. προς όφελος 40 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 11 νέα οινοποιεία.

Δικαιούχοι, όπως εξήγησε στους οινοποιούς ο κ. Φωτιάδης αναλύοντας τις πτυχές του σχεδίου, είναι τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα οινοποιεία. Η δε ένταση των ενισχύσεων κυμαίνεται από 15% έως 40%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ωστόσο για όσες συμφωνίες δημόσιας ενίσχυσης υπογραφούν μέχρι 15.10.2021 το ποσοστό της χορηγίας θα φθάνει το 50% επί των επιλέξιμων δαπανών.

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου κα Παναγιώτα Πατσαλή, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριανού Οίνου, σημείωσε πως περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2021-2023. «Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας του κυπριακού οίνου στις αγορές του εξωτερικού και η αύξηση της εξαγωγιμότητας του προϊόντος και της εγχώριας κατανάλωσης», ανέφερε η κα Πατσαλή, εξηγώντας, παράλληλα, πως οι χώρες στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Μεταξύ των δράσεων του σχεδίου περιλαμβάνονται η δημιουργία οινικής ταυτότητας του κυπριακού κρασιού (branding), η προώθησή του σε διεθνείς αγοραστές μέσα από συμμετοχή σε εκθέσεις, η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και σεμιναρίων κ.λπ. «Όλοι συμφωνούμε ότι το κυπριακό κρασί μπορεί να σταθεί πλέον αντάξια μεταξύ των κρασιών άλλων χωρών με παράδοση και να τα ανταγωνιστεί. Απομένει να δώσουμε την ευκαιρία στους ξένους να γνωρίσουν την οινική Κύπρο κι αυτό θα πράξουμε μέσα από αλλεπάλληλες εκδηλώσεις προβολής που προβλέπονται μέσα από το Σχέδιο Δράσης», κατέληξε η κα Πατσαλή.

(ΓΑ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο