ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 εβδομάδες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Σήμερα, στα πλαίσια της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών εξετάσαμε τον προϋπολογισμό για το 2023 του  Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Μετά λύπης μας, ενημερωθήκαμε για την καθυστέρηση που προβλέπεται να προκύψει για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού (ΑΑΗ). Τονίζω μετά λύπης μας γιατί ως νομοθετική εξουσία εργαστήκαμε με σωστό προγραμματισμό σε πολύωρες συνεδρίες, ιδιαίτερα οι συνάδελφοι στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, για να βρεθούμε στο σωστό σημείο ώστε τα νομοσχέδια που απαιτούνταν για να γίνουν εργαλεία προς την εκτελεστική εξουσία είναι πλέον διαθέσιμα μέσα από νόμους.

Επιπρόσθετα, με όσα μας αναλύθηκαν σήμερα, το πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού που χρονολογείται από το 2014, θα επέλθει περίπου σε 2 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα που προκύπτει για τις οργανικές θέσεις που αφορούν τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. Θεωρούμε η πολιτεία όφειλε να είχε τροχιοδρομήσει έγκαιρα όλο το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα τις διαδικασίες, δηλαδή την αγορά και λειτουργία των λογισμικών συστημάτων για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τον ΔΣΜΚ.

Ούτε υιοθετούμε τις λογικές να αναφέρονται από επίσημα χείλη πολιτειακών αξιωματούχων να λένε ότι με τα σημερινά δεδομένα περισσότερα ΑΠΕ = περισσότερες περικοπές της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από τα ΑΠΕ, μη έγκαιρη αναβάθμιση του δικτύου διανομής και μεταφοράς αλλά και των υφιστάμενων υποσταθμών της ΑΗΚ με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση των συστημάτων από ΑΠΕ.

Παράλληλα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υιοθετηθεί η δική μας θέση, όπως είναι και το αίτημα του ΔΣΜΚ για εξαίρεση με βάση το άρθρο 66 «Παρεκκλίσεις» από την Ευρωπαϊκή οδηγία 2019/944/ΕΕ, για κατασκευή και λειτουργία ευέλικτων συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ως απομονωνόμενο ηλεκτρικό σύστημα που είναι σήμερα η χώρα μας αφού εδώ και 10 χρόνια συζητάμε για την ηλεκτρική διασύνδεση. Το στοίχημα της εγκατάστασης αυτών των συστημάτων αποθήκευσης είναι αφενός η ανταπόκριση στις άμεσες ανάγκες του ΔΣΜΚ που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος και αφετέρου αντί να χάνεται η ενέργεια που περικόπτεται από τα μεγάλα συστήματα των ΑΠΕ, να επιστρέφει στον καταναλωτή με αισθητά μειωμένη τιμή αγοράς.

Μέχρι να δουλέψει στην πραγματικότητα η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, για να φθηνίσει ο ηλεκτρισμός σε όλο τον κόσμο, προτρέπουμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, να πράξει άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, με ειδικό σχέδιο για 100% επιχορήγησης των φωτοβολταϊκών για τις ευάλωτες ομάδες και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό, ως η θέση μας της ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που υιοθετήθηκε και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Κλείνοντας, θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα για προβληματισμό και για εξεύρεση πρακτικών λύσεων. Ποιους τελικά συμφέρει ή ευνοεί το μη έγκαιρο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού; Ποιους τελικά συμφέρουν οι παρατάσεις; Αυτά και πολλά άλλα καλείται ο Υπουργός Ενέργειας να ρυθμίσει ως οι δηλώσεις του στις 07/03/23 στη Βουλή με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής στην κατανάλωση ηλεκτρισμού και δηλώνουμε πανέτοιμοι να το στηρίξουμε στην προσπάθεια του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο