Συμμετοχή Υπουργού Άμυνας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Συμμετοχή Υπουργού Άμυνας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει, σήμερα, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, για να λάβει μέρος στις αυριανές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων/Άμυνας, όπου οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα εξετάσουν τα τρέχοντα θέματα και το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

Πριν από την έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) όπου οι Υπουργοί θα κληθούν να ανταλλάξουν απόψεις για τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς και για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή των συστάσεων της Συντονισμένης Ετήσιας Ανασκόπησης για την Άμυνα (CARD).

Κατά την πρώτη συνεδρία εργασίας θα συζητηθεί η διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον καθορισμό της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ. Κατά τη συζήτηση, οι Υπουργοί Άμυνας θα εξετάσουν προτάσεις για τη βελτίωση των ικανοτήτων Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, προς αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας στην περιφέρεια αλλά και στο εσωτερικό της Ένωσης.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Άμυνας θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε θέματα και δράσεις  κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη συνεδρία εργασίας, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το συνολικό έργο του Δορυφορικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξεταστεί η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυσή του, προς όφελος της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας αναμένεται να επικυρώσουν τη συμμετοχή των Η.Π.Α, του Καναδά και της Νορβηγίας στο πρόγραμμα Στρατιωτική Κινητικότητα (Military Mobility) της Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και θα υιοθετήσουν Συμπεράσματα για την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ.

(ΕΚ/ΕΙ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο