Σεξουαλική Παρενόχληση Ανηλίκων

3 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Η απότομη και μεγάλη αύξηση καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων είναι φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά και απογοητευτικό. Μια μικρή κοινωνία όπως η δική μας, με ανεπτυγμένο τον θεσμό της οικογένειας, της φιλίας και της αλληλοστήριξης πρέπει να αναπτύξει νέα και ισχυρά αντανακλαστικά για να μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτό το αισχρό και απεχθές φαινόμενο και να προστατέψουμε το σύνολο των ανηλίκων της πατρίδας μας.

Θετικά προσεγγίζουμε την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, εκ μέρους της Αστυνομίας, στο Ειδικό Γραφείο χειρισμού τέτοιων υποθέσεων. Οφείλουμε, όμως να υποδείξουμε ότι η μέγιστη προτεραιότητα πρέπει να αφορά στην πρόληψη, τη διαπαιδαγώγηση, αλλά και την ευαισθητοποίηση του συνόλου του πληθυσμού και ειδικά των ίδιων των νεαρών ατόμων.

Η εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία είναι, υπό τα σύγχρονα δεδομένα, μια αναγκαιότητα. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε μια πολύπλευρη και εύκολα κατανοητή πληροφόρηση αναφορικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά θέματα που θα τους επιτρέψει να νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους, το σώμα τους και την σεξουαλικότητά τους.

Τέτοιου είδους προγράμματα επιβάλλεται να παρέχονται και σε γονείς, τα οποία θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά στην επαφή, επικοινωνία και προσέγγιση με τα παιδιά τους για τα θέματα αυτά.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι ισχυρά μηνύματα κατά του φαινομένου αυτού, δύναται να στέλνονται και από την εξουσία της Δικαιοσύνης με πιο αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές σε ενόχους τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων, καθώς και η δημιουργία εθνικού μητρώου παρακολούθησης των ατόμων που καταγγέλθηκαν και καταδικάστηκαν για τέτοια εγκλήματα.

Απευθυνόμενοι προς το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εισηγούμαστε όπως σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία όπως της Δικαιοσύνης και της Παιδείας, αλλά και με την Αστυνομία, ενισχυθεί η υφιστάμενη στρατηγική, που να λαμβάνει υπόψη όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, στο μέτρο των δυνατοτήτων, θα συμβάλει με προτάσεις και δράσεις προς την κατεύθυνση πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής κοινωνικής μάστιγας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο