Πίστη Και Προσήλωση Στις Αρχές Και Αξίες Της Ε.Ε.

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Με την ευκαιρία της 17ης επετείου ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ επαναδηλώνει την πίστη και την προσήλωσή της στις Αρχές και τις Αξίες στις οποίες εδράζεται η Ένωση και στα ιδεώδη στα οποία προσβλέπουν οι λαοί της.

Σε μια περίοδο που το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, η Κύπρος αναμένει ότι οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθούν ενεργά και σθεναρά στο πλευρό της στη βάση της Αρχής της Κοινοτικής Αλληλεγγύης, υπερασπιζόμενοι τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Χαιρετίζουμε το γεγονός πως η Ε.Ε. έθεσε φραγμό στις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών κατά την διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ τονίζει ότι η Κύπρος και ο λαός της διεκδικούν όσα και τα υπόλοιπα κράτη και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται και απολαμβάνουν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι Αρχές και Αξίες και γενικότερα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο θα ισχύσουν και στην περίπτωση της Κύπρου, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεμελιώνοντας μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της βρίσκονται ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης, η οποία απειλεί την ίδια τη συνοχή της. Υπό αυτές τις συνθήκες, η σημερινή Ευρώπη της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα.

Αν και σε αυτή την ομολογουμένως μεγάλη κρίση της ανθρωπότητας, η Ένωση δεν καταφέρει να υπερκεράσει τους εθνικούς και οικονομικούς φραγμούς των κρατών μελών της, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα βρεθεί, πράγματι σε κίνδυνο. Για να κρατηθεί ζωντανή η Ευρώπη στη μετά-πανδημία εποχή, οι ηγέτες της πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή χωρίς στενόμυαλες ιδεολογικές παρωπίδες και εθνικές εγωιστικές προσεγγίσεις.

Γι’ αυτό πιστεύουμε πως έφθασε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ξεκινώντας από το σημαντικότερο θεμέλιο, αυτό της αρχής της Αλληλεγγύης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 ΜΑΪΟΥ 2021

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο