Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Φωτεινής Τσιρίδου στις εργασίες της Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο

11 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Φωτεινής Τσιρίδου στις εργασίες της Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι εργασίες της 16ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ), στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε, διαδυκτιακά, με τριμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές κα Φωτεινή Τσιρίδου, κ. Κώστα Κώστα και κ. Παύλο Μυλωνά. Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη -  μέλη της Συνέλευσης, κυρίως σε σχέση με το περιβάλλον.

Σε σχετική παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο της Ολομέλειας, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κα Τσιρίδου ανέφερε, ότι η λεκάνη της Μεσογείου είναι ιστορικά μια περιοχή μεγάλων εντάσεων και προκλήσεων και συνάμα μια περιοχή με προοπτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι μας, οι εντάσεις και οι προκλήσεις του να αποτελέσουν παρελθόν. 

Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, σημείωσε η κα Τσιρίδου, μπορούμε  να οδηγηθούμε στην αφετηρία ενός νέου και κοινά αποδεκτού οράματος ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας. Η κλιματική κρίση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η επάρκεια και η ποιότητα των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των αποβλήτων, η  καταστροφή των δασών και η μείωση της βιοποικιλότητας, αποτελούν μεγάλης κλίμακας και έντασης προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ανέφερε η κα Τσιρίδου. Τόνισε δε, ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία, σε συνδυασμό με την ανάγκη οικοδόμησης επαρκών πολιτικών και μηχανισμών προστασίας των πολιτών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα στα οποία δεν χωρούν αναβολές, ολιγωρίες και περιχαράκωση πίσω από ξεπερασμένους διαχωρισμούς και αντιπαλότητες.

Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι οι νέες μεγάλες προκλήσεις που απειλούν το μέλλον της περιοχής μας απαιτούν σοβαρότητα, υπερβάσεις, διεθνή και περιφερειακή συνεργασία και προπάντων συνέπεια στην αντιμετώπισή τους.Στη βάση αυτής της προσέγγισης, η κα Τσιρίδου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνει τη συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο στους τομείς της έγκαιρης πρόβλεψης και του συντονισμού δράσεων έναντι των σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και η πανδημία COVID-19.   

Κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου συνεδρίασαν οι επιτροπές της Συνέλευσης.

(ΜΓ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο