Παρεμβάσεις Βουλευτών στην 66η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

1 μήνα πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Παρεμβάσεις Βουλευτών στην 66η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής) και τα μέλη της Επιτροπής κα Μαρίνα Νικολάου και κ. Κωνσταντίνο Ευσταθίου, συμμετείχε στην 66η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τα επιτεύγματα της Σλοβενικής Προεδρίας, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικότερα οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, η οποία, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που της αναλογεί. Επικρίνοντας την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από ηγέτες χωρών όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών, είναι τα ίδια ακριβώς που βιώνουμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και κάποια χρόνια. Ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε ότι απαιτείται η υιοθέτηση μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υιοθέτηση επειγόντως του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. 

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, η Βουλεύτρια κα Μαρίνα Νικολάου αναφέρθηκε στα υφιστάμενα προβλήματα και ειδικότερα στην αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρέχουσα πανδημία. Η πανδημία, ανέφερε η κα Νικολάου, βρήκε την Ένωση να ασθενεί από τις ίδιες τις πολιτικές της. Στηλίτευσε τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, καθώς και την έλλειψη έμπρακτης αλληλεγγύης στο θέμα της οικονομικής στήριξης προς τα κράτη μέλη μέσω άμεσων χορηγιών. Η Κύπρια Βουλεύτρια επέκρινε επίσης την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ελλιπή στήριξη που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού, σε αντιδιαστολή με την αύξηση των κονδυλίων σε θέματα άμυνας και πολεμικής βιομηχανίας. Η κα Νικολάου επισήμανε ακόμα ότι η αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία έφερε στο προσκήνιο ποικίλα φαινόμενα υπονόμευσης του κράτους δικαίου στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ο κ. Κωστής Ευσταθίου σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι σταθερός υποστηρικτής αυτής της διαδικασίας, η οποία θα συμβάλει καταλυτικά στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία κρατών προς την ΕΕ αποτελεί συνεχή προσπάθεια εναρμόνισης, εκσυγχρονισμού και διαρκούς εξέλιξης, σεβασμού, αλλά και συμμόρφωσης με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Διαφορετικά, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, θα υπάρχει «ευρωκατοχύρωση» των κοινωνικών προβλημάτων, των δημοκρατικών ελλειμάτων, της εγγενούς διαφθοράς και των ανισοτήτων, σε μια περιοχή με εθνικές αντιθέσεις και έντονα μειονοτικά και πολύ-εθνοτικά γνωρίσματα. Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε, τέλος, το εύρος των μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνίας και τις θυσίες που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή τους.

(ΕΚ/ΣΧ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο