ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

2 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Η συνομολόγηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 και η πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, στέλνει αισιόδοξα και ευοίωνα μηνύματα στις διεθνείς αγορές και το εσωτερικό ακροατήριο. Σηματοδοτεί την ικανότητα της χώρας μας να αποφύγει τις σκληρές επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης, που σύσσωμοι οι ξένοι αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν για την παγκόσμια οικονομία.

Ενώ οι προβλέψεις για τα διεθνή δεδομένα μιλούν για σοβαρή ύφεση, ο δικός μας προϋπολογισμός, σύμφωνα πάντοτε με το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ανάπτυξη 3% για το 2023, και χαρακτηρίζεται από ισχυρά στοιχεία «πράσινης» οικονομίας και τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δαπάνες στην ιστορία της χώρας. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις του Υπουργείου μιλούν για σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους που μέχρι και πέρσι είχε εκτοξευθεί σε 110% του ΑΕΠ, καθώς και σημαντικότατη μείωση του πληθωρισμού στο 3%, σε επίπεδα ελαφρώς ψηλότερα του φυσιολογικού.

Η αισιοδοξία των οικονομικών αρχών της χώρας, πραγματικά ελπίζουμε να επαληθευτεί, αν και θα πρέπει να γίνεται καθημερινή και ενδελεχής παρακολούθηση για να μην ξεγελαστούμε ξανά, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τραγικές συνέπειες.

Οφείλουμε, δυστυχώς, να παρατηρήσουμε ότι παρ’ όλη την τρομερή αισιοδοξία, η θετική οικονομική θέση της χώρας δεν αντανακλάται πάνω στην αύξηση δαπανών για την κοινωνική πτυχή του κράτους. Αυτή η πτυχή παρουσιάζει τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, κατά μόνο 5% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με την υπερδιπλάσια αύξηση που το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει για άλλες πτυχές του κρατικού προϋπολογισμού.

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι η πραγματική οικονομία απαιτεί ευημερία του κόσμου και όχι των δεικτών και των στατιστικών. Αναμένουμε να δούμε χειροπιαστά στοιχεία μιας πιο ανθρωποκεντρικής οικονομικής πολιτικής, που θα ανακουφίζει τους συμπολίτες μας από τα βάρη και τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου, του πληθωρισμού και των μεγάλων κρίσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα εδώ και οκτώ σχεδόν μήνες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο