Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της EE

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της EE

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διοργανώθηκε από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. 

Κατά τη συζήτηση του θέματος της ψηφιοποίησης και του αντίκτυπού της στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Βουλής ανάφερε ότι η ευρεία χρήση των νέων ψηφιακών μέσων επικοινωνίας που έχουν σταδιακά κατακτήσει και διαφοροποιήσει τη δημόσια σφαίρα εισάγοντας ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών δημόσιων χώρων λόγου, δεν πρέπει να παραμείνει ανεξέλεγκτη. Η χρήση τους, όπως σημείωσε ο Δρ Αδάμου, πρέπει να οριοθετείται από υποχρεώσεις και ευθύνες που είναι απαραίτητες για τη νόμιμη λειτουργία των δημοκρατικών κοινωνιών. Η ψηφιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και η διάδοση πληροφοριών, υπογράμμισε, όχι μόνο ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα εισάγει τις δημοκρατικές κοινωνίες σε νέες απειλές, όπως η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση και οι ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες σταδιακά τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε ξένες παρεμβάσεις.

Όντας κοινοβουλευτικοί, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι καθήκον μας σε αυτήν τη νέα ψηφιακή εποχή, να υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές μας αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών μας ενάντια στην αυξανόμενη δύναμη των λίγων μεγάλων πλατφόρμων που λειτουργούν ως φύλακες της ψηφιακής πληροφορίας. Κάνοντας αναφορά, αφενός, στην προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δέσμη Μέτρων Νομοθετικών Πράξεων για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και το Εμπόριο, και αφετέρου, στη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, o Δρ Αδάμου ανάφερε ότι αποτελούν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Τα εργαλεία αυτά, υπογράμμισε, συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στις κοινές προκλήσεις που απορρέουν από το συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

(ΙΚ/ΕΧΡ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο