Να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη η υπόθεση της Άντρης Ελευθερίου

6 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Υπουργό κ. Γιολίτη, την κυβέρνηση και κάθε θεσμό, σε αυτή την εποχή της απαξίωσης των πολιτών, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βρει τους τρόπους ώστε η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Άντρης Ελευθερίου να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρέπει επιτέλους εμπράκτως να στεκόμαστε δίπλα στα θύματα, που έστω και τόσα χρόνια μετά, κατάφεραν να βρουν τη δύναμη και κατέδειξαν τη σήψη που επικρατεί γύρω μας. Δεν είναι αρκετό να δηλώνουμε τη στήριξή μας, πρέπει και εμπράκτως να δείξουμε πως τα θύματα έχουν εργαλεία και πως η πολιτεία του τα παρέχει.

Ήδη έγκριτοι νομικοί εκφράζουν θέση πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορούσε να εκφράσει άποψη στη βάση των στοιχείων που συνέλλεξε, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί σε ενδεχόμενη αστική δίωξη και πως παρά το γεγονός ότι δεν στοιχειοθετείται ποινική υπόθεση, με αστική δίωξη μπορεί να εκδικαστεί αποζημίωση, κυρίως όμως να αποδοθεί έστω και κάποια δικαιοσύνη.

Το κράτος οφείλει επίσης να παρέχει νομική αρωγή στη γυναίκα που κατάφερα να σπάσει τη σιωπή, αποδεσμεύοντας δεκάδες άλλες γυναίκες που υπέστησαν βία.

Όλα αυτά αποτελούν, άλλωστε, και υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας που προκύπτει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αφού σύμφωνα με το άρθρο 30 προνοείται αποζημίωση του θύματος από τον δράστη.

Προβληματισμό μας προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έγινε πειθαρχική έρευνα εναντίον του καταγγελλόμενου από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τα θέματα σεξουαλικής ή άλλης μορφής κακοποίησης δεν προσφέρονται για εντυπώσεις ή κουκούλωμα, ενόψει βουλευτικών εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΪΟΥ 2021

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο