

Η Δημοκρατική Παράταξη καλωσορίζει το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, το οποίο αποτελεί ένα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο μήνυμα προς την Άγκυρα, αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο την πορεία της προς την ΕΕ όσο και το Κυπριακό, σε συνέχεια ανάλογων Εκθέσεων των προηγούμενων ετών και άνευ σοβαρής διαφοροποίησης.
Εκφράζουμε ικανοποίησή για το γεγονός ότι το ψήφισμα αναδεικνύει, με εμφατικό τρόπο, το βαθύ χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται σαφής αναφορά στη συνεχιζόμενη υπονόμευση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών, ως αποτέλεσμα νομοθετικών και θεσμικών πρακτικών της τουρκικής κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στο σημείο του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Eκφράζουμε στήριξη στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη καθιέρωσης ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ανάπτυξης μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκία. Αυτά είναι στοιχεία που μπορεί αναμφίβολα να προσδώσει η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτά τα στοιχεία είναι που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε εξ αρχής ορθώς αναγνωρίσει και διασυνδέσει με τις επιδιώξεις μας στο Κυπριακό, κάτι που στηρίζουμε ανεπιφύλακτα.
Την ίδια ώρα, χαιρετίζουμε την καταδίκη της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα και των εμπρηστικών του δηλώσεων, οι οποίες κρίνονται επιζήμιες για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Τέτοιες ενέργειες, όπως ορθά επισημαίνεται, αντιστρατεύονται τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του ζητήματος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαίωσε, παράλληλα, τη θέση του υπέρ μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζει σταθερά και σθεναρά το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας, κάτι που θεωρούμε σημαντικό εργαλείο προς αξιοποίηση, ειδικά την παρούσα περίοδο.
Το ψήφισμα καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο, να απέχει από μονομερείς ενέργειες που εντείνουν τη διαίρεση και αλλοιώνουν τη δημογραφική σύνθεση του νησιού. Ζητεί επίσης σεβασμό του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη, των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναγνώριση του δικαιώματος της τουρκοκυπριακής κοινότητας να λειτουργεί ως κανονική κοινότητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Παράταξή μας τονίζει ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και σημαντικό εργαλείο στήριξης στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και επανένωση.