Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απένειμε στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τιμητικό Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απένειμε στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τιμητικό Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 01, 2023-16:57 View: 41

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απένειμε στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τιμητικό Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κ. Roberta Metsola, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για να παραστεί στους εορτασμούς στο πλαίσιο της 63ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Πρόεδρο του ΕΚ συνόδευαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΚ και του Γραφείου του στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας την κ. Μetsola, η κ. Δημητρίου σημείωσε τον συμβολισμό της επίσκεψης της Προέδρου του ΕΚ στην Κύπρο στην 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, η κ. Δημητρίου απένειμε στην κ. Metsola Τιμητικό Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων εις ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης, όπως ανέφερε, για την προσωπική συμβολή της στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας προς όφελος  ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες για τη σταθερή θέση αρχών και στήριξη του ΕΚ, πιο πρόσφατα, με αφορμή τις παράνομες ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα και, γενικότερα, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και επιμέρους πτυχές του.

Χρειαζόμαστε, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, απευθυνόμενη στην κ. Metsola, ηγεσία όπως τη δική σας, για οικοδόμηση ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για την Κύπρο και τον λαό της, καθώς και για τις προκλήσεις που καλούμαστε ευρύτερα να αντιμετωπίσουμε, προεξάρχουσας της μεταναστευτικής κρίσης, διαφυλάττοντας τις κοινές μας αρχές και αξίες, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος, η οποία δέχεται κατ’ αναλογία πληθυσμού τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών, χρειάζεται ισχυρή στήριξη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη διαχείριση της δυσανάλογης αυτής πρόκλησης.

Η Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι, ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης. Η κ. Μetsola υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα εργαστεί, στηρίζοντας τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του διορισμού απεσταλμένου του Οργανισμού, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ό,τι αφορά τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, η κ. Metsola, σημειώνοντας την άμεση και ενιαία αντίδραση της ΕΕ στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών τους, τόνισε ότι η απάντηση σε όλες τις προκλήσεις είναι περισσότερη Ευρώπη. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, η Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό και ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων πρέπει να είναι σθεναρός.

Τέλος, η κ. Metsola απηύθυνε έκκληση για αθρόα συμμετοχή των πολιτών στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης