Από: KitasWeather

Άρχισαν σχετικά νωρίς τα πρωτοβρόχια φέτος – Νεότερα για την εξέλιξη των επόμενων ημερών

Άρχισαν σχετικά νωρίς τα πρωτοβρόχια φέτος – Νεότερα για την εξέλιξη των επόμενων ημερών
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 01, 2023-19:42 View: 92

Επιτέλους φθινοπώριασε ο καιρός και από τις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος, ο υδράργυρος έπεσε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ άρχισαν και οι πρώτες γενικευμένες και αξιόλογες βροχές με την έναρξη του νέου υδρολογικού έτους καθώς σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας επηρεάζουν την περιοχή μας.

Η διαταραχή που επηρεάζει την περιοχή μας άρχισε να δίνει τις πρώτες βροχές από χθες Σάββατο (σε μεμονωμένο όμως επίπεδο), με τα φαινόμενα να είναι περιορισμένα κυρίως στην επαρχία Πάφου και δυτικό 1/2 της οροσειράς του Τροόδους. Κάποια πολύ μεμονωμένα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού χθες το μεσημέρι/απόγευμα.

Το πρωινό σήμερα παρατηρήθηκαν κάποια μεμονωμένα φαινόμενα στο δυτικό 1/2 του νησιού ενώ αργότερα κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες παρατηρήθηκαν τοπικές βροχές/καταιγίδες σε βορειοανατολικά τμήματα του νησιού, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της Καρπασίας όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

Ραντάρ βροχής (13:30)

Αργότερα το απόγευμα, βροχές/καταιγίδες από τον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού εισήλθαν στο νησί από την περιοχή του Ακάμα/Πόλης Χρυσοχούς, οι οποίες ακολούθησαν ανατολική/νοτιοανατολική πορεία και γενικεύτηκαν στο δάσος Πάφου και ευρύτερη οροσειρά του Τροόδους. Οι βροχές/καταιγίδες καθώς ακολούθησαν νοτιοανατολική πορεία επηρέασαν το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού 1/2 του νησιού με αρκετές περιοχές να καταγράφουν γύρω στα 5-10 χιλιοστά (πιο μεμονωμένα καταγράφηκαν περισσότερα ή λιγότερα). Πιο κάτω βλέπετε τις εικόνες του ραντάρ με τις βροχές που παρατηρήθηκαν την συγκεκριμένη περίοδο.

Ραντάρ βροχής (16:30)
Ραντάρ βροχής (17:20)

Οι βροχές φτάνοντας στο ανατολικό 1/2 του νησιού εξασθένησαν, επηρεάζοντας λίγες περιοχές και αφήσαν μικρά ύψη βροχής εκτός από την περιοχή της Καρπασίας όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

Ραντάρ βροχής (18:10)

Μετά τις απογευματινές/πρώτες βραδινές βροχές, οι βροχές έχουν σταματήσει στην περιοχή μας, ωστόσο κάποια μεμονωμένα φαινόμενα θα παρατηρούνται κατά περιόδους κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού και βόρεια αργότερα την νύχτα.

Ραντάρ βροχής (19:30)

Αύριο Δευτέρα, αρχικά αναμένονται κάποιες μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ενώ προοδευτικά, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι περιοχές που φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο είναι το δάσος Πάφου, βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους και βορειότερα. Παρόλα αυτά, μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται και σε άλλη περιοχή.

Αύριο το βράδυ καταιγίδες που θα βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο περιμετρικά του νησιού θα επηρεάζουν κατά τόπους και κατά περιόδους κυρίως παράλια τμήματα του νησιού, με την πιθανότητα σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα να είναι έντονα ή και παρατεταμένα.

Την Τρίτη, αρχικά υπάρχει πιθανότητα να παρατηρούνται μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες στα παράλια ενώ αργότερα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και νότια/νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να επηρεάσει και άλλα τμήματα του νησιού.

Μετά την Τρίτη το απόγευμα, η διαταραχή που επηρεάζει την περιοχή μας υποχωρεί, ωστόσο, θα παραμείνουν σχετικά ασταθείς καιρικές συνθήκες με κάποια μεμονωμένα φαινόμενα να συνεχίζουν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τα μέσα προς τέλη της εβδομάδας.

Το σύνολο των βροχών από σήμερα το απόγευμα μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα θα αποτελούν τα πρωτοβρόχια αφού στο σύνολο της περιόδου εκτιμούμε ότι θα βρέξει πέραν του 80% της έκτασης του νησιού από ένα συνδυασμό δυναμικών αιτίων και αστάθειας. Οι περιοχές που φαίνεται πως θα επηρεαστούν το λιγότερο (τόσο σε έκταση και αθροιστικά ύψη βροχής) φαίνεται πως θα είναι τα νοτιοανατολικότερα τμήματα του νησιού (τμήματα της επαρχίας Λάρνακας/Αμμοχώστου).

Για να διαβάσετε τι είναι τα πρωτοβρόχια πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Τι είναι τα πρωτοβρόχια και πότε συνηθίζονται

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather