Καλωσόρισμα της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Αλίκης Στυλιανού στην εκδήλωση με θέμα «Δημοσιογραφικός Λόγος» με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη
Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική·
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.
Αυτή η έγνοια, όπως διατυπώνεται στους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ώθησε κι εμάς στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών να διοργανώσουμε τη σημερινή εκδήλωση.
Καθηγητή Γεώργιε Μπαμπινιώτη, παρακαλώ δεχθείτε την ευγνωμοσύνη μας. Είναι χαρά και τιμή μας που αποδεχθήκατε την πρόκλησή μας.
Θα ήθελα επίσης να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους διακεκριμένους επαγγελματίες της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας που θα συμμετάσχουν στη σημερινή συζήτηση. Και βεβαίως σε όλους όσοι μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,
Συνάδελφοι,
Το να γνωρίζει κάποιος καλά τη μητρική του γλώσσα, πέρα από οτιδήποτε άλλο, είναι θέμα αυτογνωσίας. Η πρώτη γλώσσα που μαθαίνουμε είναι αυτή που μας ανοίγει τον δρόμο για την κατανόηση του εαυτού μας, της σχέσης μας τους άλλους και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Το να γνωρίζει κάποιος την ελληνική γλώσσα είναι προνόμιο και ευθύνη. Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης στο βιβλίο του «Η Γλώσσα μας: 180 κείμενα για τη γλώσσα», ο πλούτος της γλώσσας μας δεν «σχετίζεται μόνο με την καλλιέργεια που ευτύχησε να έχει η Ελληνική λόγω της μακραίωνης, αδιάκοπης και ποιοτικής για μεγάλα διαστήματα χρήσης της, αλλά με την ίδια τη δομή της, με τον υψηλό βαθμό παραγωγής και σύνθεσης λέξεων που αυξάνουν τη συνοχή, τη διαφάνεια και τη δηλωτική της ικανότητα και αποτελούν την κύρια πλευρά της δύναμής της».
Είναι γεγονός πως υπάρχει κάτι περισσότερο στη γλώσσα από ένα σύνολο λέξεων και κανόνων. Υπάρχει αληθινή δύναμη μέσα της. Και η δύναμη συνεπάγεται ευθύνη.
Αυτό ακριβώς αναδεικνύεται στον δημοσιογραφικό λόγο, όχι απλά ως προς την καταγραφή των καθημερινών συμβάντων, αλλά ως προς τη διαμόρφωση συνειδήσεων, εντυπώσεων και αντιλήψεων σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η έλευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχει περιπλέξει τον αντίκτυπο της δημοσιογραφικής γλώσσας, καθώς οι ειδήσεις που μεταδίδονται στις ψηφιακές πλατφόρμες επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο σε πραγματικό χρόνο είτε αυτές είναι πραγματικές είτε ψευδείς. Η περιπλοκή προκύπτει όταν οι «ειδήσεις» είναι ψευδείς. Πρόσθετα, δημιουργείται ένα νέο «λεξιλόγιο», νέα γραφή, νέα ορθογραφία και γραμματική με όλους τους κινδύνους που θεωρώ ότι δεν έχω επαρκή γνώση να αναπτύξω, και ευελπιστώ ότι ο κ. Μπαμπινιώτης θα μας διαφωτίσει σχετικά.
Με πλήρη επίγνωση της ιδιότητάς μας ως του κεντρικού φορέα επικοινωνίας του κράτους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την ορθή χρήση και διαχείριση της γλώσσας. Μακριά από αφορισμούς και κινδυνολογίες και αποδεχόμενοι ότι η γνώση της γλώσσας είναι μια διαρκής προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ, δηλώνουμε ότι έχουμε αντίληψη ότι κάνουμε λάθη και ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να μάθουμε. Να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις. Να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της εποχής. Να διευκολύνουμε τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στο λειτούργημά τους. Με πρωταρχικό σκοπό να διασφαλίζουμε μια σταθερή και αξιόπιστη ροή επικοινωνίας ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.
Με αυτές τις σκέψεις και με μεγάλη ευγνωμοσύνη καλώ στο βήμα τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη και προσβλέπω σε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.
(ΕΛ/ΕΑθ/ΝΖ)