Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην τελετή έναρξης της 63ης Γιορτής του Κρασιού, χθες

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην τελετή έναρξης της 63ης Γιορτής του Κρασιού, χθες
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 29, 2024-09:38 View: 5

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην τελετή έναρξης της 63ης Γιορτής του Κρασιού, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην έναρξη της 63ης Γιορτής του Κρασιού, η οποία αποτελεί αναντίρρητα μια από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες γιορτές του τόπου μας, έχοντας ως κύριο στόχο την προβολή του κυπριακού οίνου.

Με την διεξαγωγή της Γιορτής του Κρασιού κάθε χρόνο, αλλά και με τη συνεχή αναβάθμιση των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της, τιμούμε μια οινική παράδοση που πάει χιλιάδες χρόνια πίσω. Από τα ομηρικά χρόνια η Κύπρος μνημονεύεται για το κρασί της, ενώ στον μεσαίωνα ξεκίνησε και η παραγωγή της φημισμένης Κουμανδαρίας μας, του κρασιού των ευγενών και των ιπποτών. Σήμερα, τα οινοποιεία μας παράγουν πραγματικά εκλεκτές ετικέτες, με την καινοτομία να καθοδηγεί την προσπάθειά τους για καθιέρωση στη διεθνή αγορά.

Απόδειξη της πλούσιας οινοποιητικής μας ιστορίας είναι και το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε τα 800 χρόνια από τη βράβευση της Κουμανδαρίας με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου υπό την ονομασία «Η μάχη των Κρασιών» (La Bataille des Vins), που διεξήχθη το 1224 υπό την υψηλή προστασία του Βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος ο Δήμος Λεμεσού μας προσκαλεί όλους στη σημαντικότερη εκδήλωση της χρονιάς για τον κυπριακό οίνο, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τα υπέροχα κρασιά του τόπου μας στο πλαίσιο ενός πλούσιου ψυχαγωγικού προγράμματος.

Οι γηγενείς μας ποικιλίες όπως το Ξυνιστέρι, το Μαραθεύτικο, το Σπούρτικο, το Γιαννούδι, η Πρωμάρα και η Μωροκανέλλα, είναι στο προσκήνιο, όπως φυσικά και η κορωνίδα της κυπριακής οινοποίησης, η ιστορική Κουμανδαρία, με την ιδιαίτερη γεύση και το πλούσιο άρωμά της.

Φίλες και φίλοι,

Η μακρά οινοποιητική παράδοση του τόπου μας έρχεται σήμερα να συναντήσει τις σύγχρονες τεχνικές στην οινοποίηση, συνεπικουρούμενη και από τη συνεχή προσπάθεια των οινοποιών μας για βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας μέσω της αναβάθμισης των οινοποιητικών μονάδων. Δικαίως, άρα, καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας για τις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η κυπριακή οινοποιία, με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια να αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τις παγκόσμιες διακρίσεις που λαμβάνουν τα κυπριακά κρασιά κάθε χρόνο, αλλά και από το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει τόσο στην Κύπρο όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Το 2023 οι εξαγωγές κυπριακών οίνων έφτασαν τα €1,3 εκατομμύρια περίπου, ενώ την τετραετία 2020-2023 ανήλθαν συνολικά στα €5,5 εκατομμύρια. Η αύξηση δε στις εξαγωγές μας, εάν συγκρίνουμε τους αριθμούς του 2023 και του 2020, ανέρχεται στο 48%. Σήμερα, κρασιά από την Κύπρο εξάγονται σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Κίνα, η Αυστραλία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που για το 2023 κατέχουν την πρώτη θέση ως εξαγωγικός προορισμός.

Πρωτεργάτες των προσπαθειών μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας του κυπριακού οίνου, στους οποίους και θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου, είναι φυσικά οι Κύπριοι αμπελουργοί και οινοποιοί. Αυτοί είναι που σε πείσμα των καιρών και παρά τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά, με το μεράκι και τον μόχθο τους αγωνίζονται για την επιτυχία των επιχειρήσεών τους και για το καλό όνομα που κτίζει η χώρα μας στον οινοποιητικό τομέα.

Άξιοι συγχαρητηρίων για τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους ως προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων είναι ασφαλώς και οι Σύνδεσμοι και τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με το κυπριακό κρασί.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του κυπριακού οίνου, θα συνεχίσει να στηρίζει τον οινοποιητικό τομέα εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, τις δράσεις που προνοούνται στο Εθνικό μας Σχέδιο Δράσης για τον Κυπριακό Οίνο. Ανάμεσα σε αυτές η συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις οίνου με κρατικό περίπτερο, η παραχώρηση χορηγιών για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, η καταχώριση διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα και η διοργάνωση εκδηλώσεων οινογνωσίας.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο εφαρμόζει το Σχέδιο Χορηγιών για υλικές ή άυλες επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, στο πλαίσιο του οποίου, από το 2014 μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί χορηγία ύψους €17,2 εκατομμυρίων περίπου, προς όφελος 48 οινοποιητικών επιχειρήσεων. Δεκαπέντε από αυτές τις επιχειρήσεις αφορούν σε νέα οινοποιεία.

Δεν έχω σκοπό να μακρηγορήσω περαιτέρω.

Με την ευχή για καλή διασκέδαση σε όλους, επιτρέψτε μου μόνο να κλείσω τον σύντομο χαιρετισμό μου, συγχαίροντας τον φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, καθώς και όλους τους συντελεστές της 63ης Γιορτής του Κρασιού.

Ευχαριστώ.

(ΓΑ/ΕΑθ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης