Από: ΔΗΠΑ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 27, 2024-12:51 View: 3

Εξ αφορμής της νέας έκθεσης του ΟΑΣΕ, που συμπεριλαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την έντονη πεποίθηση ότι ήρθε ο καιρός να γίνει ένας πιο ουσιαστικός και συγκροτημένος διάλογος και προβληματισμός στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.

Η σταδιακή φτωχοποίηση και έντονη συμπίεση της μεσαίας τάξης του τόπου, απότοκο των οικονομικών φαινομένων που επικρατούν σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, αποτελεί αντικείμενο που η Δημοκρατική Παράταξη προτάσσει από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Γι αυτό και θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε επίπεδο νομοθετικών προτάσεων αλλά και στοχευμένων εισηγήσεων προς την κυβέρνηση. Πρωτίστως, κρίνουμε ότι επιβάλλεται αναδιάρθρωση της κατανομής των κοινωνικών παροχών, επιδομάτων και χορηγιών του κράτους, με τρόπο που να βελτιώνεται η εισοδηματική κατάσταση όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αν και γίνεται η παραδοχή ότι το κράτος επενδύει τεράστια ποσά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης (πέριξ του ενός δις Ευρώ ετησίως) και παρόλο που την τελευταία πενταετία υπήρξε μια μικρή βελτίωση των δεικτών για τη μεσαία εισοδηματική τάξη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης παραμένουν μεγάλα.

Ως ΔΗΠΑ κρίνουμε ότι το παρών κοινωνικό μοντέλο, μετά από ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο σύγχρονο. Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών αλλά και υποδομών που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Παράλληλα, κρίνουμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και να διασυνδεθεί με άλλους σημαντικούς πυλώνες που αφορούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού όπως η υπογεννητικότητα, η στέγαση νέων ζευγαριών, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η στήριξη εργαζομένων γονιών, το εκπαιδευτικό σύστημα κ.α.

Ιδιαίτερα για το θέμα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού προβλήματος εισηγούμαστε όπως θεσπιστούν πιο γενναιόδωρα και πιο στοχευμένα μέτρα, που θα παρέχουν ουσιαστικά κίνητρα σε οικογένειες, όπως η προίκα του παιδιού και άλλα.

Οφείλουμε ως Κράτος και Πολιτεία να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες όπου η επένδυση σε θέματα κοινωνικής στήριξης να είναι αποδοτική και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες των πολιτών.        

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ