Από: ΕΛΑΜ

To ΕΛΑΜ τίμησε τον ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρο Στυλιανίδη

To ΕΛΑΜ τίμησε τον ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρο Στυλιανίδη
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 07, 2023-12:26 View: 107

Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο χωριό Εργάτες το ετήσιο μνημόσυνο του πεσόντα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 Σταύρου Στυλιανιδη (από την κατεχόμενη Γιαλούσα).

Ο Σταύρος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Γιαλούσα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 21 Μαρτίου 1927. Tελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία με τη μητέρα και την αδελφή του. Ο πατέρας του είχε πεθάνει, όταν ήταν βρέφος. Ρίχτηκε στη βιοπάλη από πολύ μικρός και ήταν πολύ ριψοκίνδυνος. Ασχολείτο ερασιτεχνικά με μπαρούτια και όπλα.

Ένθερμος πατριώτης και συνειδητός Εθνικιστής καθώς ήταν, με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε ενεργά σε ομάδα εκτελεστικού στη Λευκωσία και επιδόθηκε στην κατασκευή κάθε είδους εκρηκτικού αντικειμένου. Η βόμβα που τοποθετήθηκε στο κρεβάτι του Άγγλου Κυβερνήτη Χάρντιγκ στις 20 Μαρτίου 1956 ήταν δικής του επινόησης και κατασκευής, κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφαρμοστεί στην κοιλιά του αγωνιστή που την μετέφερε κάτω από έναν κορσέ. Καταζητήθηκε πολύ νωρίς και κρυβόταν, συνεχίζοντας να καταστρώνει σχέδια για την εκτέλεση του Άγγλου κυβερνήτη Χάρντιγκ και του Άγγλου διοικητή της Λευκωσίας Κλέμενς.

Τον Μάιο του 1956 είχε υπό την ευθύνη του τα χωριά Λυθροδόντας, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωριό, Δάλι, Ποταμιά, Λύμπια, Λατσιά και Γέρι του τομέα Ορεινής. Κατά τη διάρκεια της Αγγλογαλλικής επίθεσης εναντίον του Σουέζ, όταν γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν κοντά στο Πυρόι, η ομάδα του Στυλιανίδη με τον ίδιο επικεφαλής, κατόρθωσε να αφαιρέσει αριθμό όπλων από Γάλλους οπλίτες, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο αντιαρματικό όπλο με 60 βλήματα, το οποίο απέκρυψε για αρκετό καιρό. Αργότερα όμως ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους κοντά στο Λυθροδόντα.

Μετά το θάνατο του Αυξεντίου, με την προσάρτηση στον τομέα Ορεινής και των χωριών της περιοχής Μαχαιρά, ο τομέας χωρίστηκε σε υποτομείς και ο Σταύρος Στυλιανίδης ανέλαβε ως υποτομεάρχης στην περιοχή των χωριών Κλήρου – Μαλούντας – Δευτεράς και ως υπεύθυνος των ανταρτικών ομάδων του τομέα Ορεινής.

Στις 16 Αυγούστου 1957, μεγάλης ισχύος νάρκη την οποία κατασκεύαζε εξερράγη στα χέρια του έξω από το κρησφύγετό του, στο χωριό Επισκοπειό, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά και πληγώνοντας βαριά τους δύο βοηθούς του. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του κατόρθωσαν να τον μεταφέρουν σε γιατρό και να κρύψουν τα δύο πληγωμένα παιδιά, ξεγελώντας με συνδυασμένες κινήσεις τον Άγγλο υπεύθυνο του αστυνομικού σταθμού Δευτεράς, ο οποίος προσέτρεξε αμέσως στο χωριό Επισκοπειό, όταν ακούστηκε η τρομακτική έκρηξη.

Ο ήρωας Στυλιανίδης πέθανε σε δυο μέρες με τη φράση στα χείλη : “Πεθαίνω για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα”.

Εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου στεφάνι καστέθεσε ο Ιωσήφ Κορφιάτης Αναπληρωτής Επαρχιακός Λευκωσίας στον χώρο θυσίας του Ήρωα στο αναστηλωμένο κρησφύγετο στο Επισκοπειό.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ