Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο ΚΣΕΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο ΚΣΕΔ
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 11, 2024-21:12 View: 17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη απόψε, αμέσως μετά την άφιξη του στην Κύπρο από την Ιορδανία, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών στην Επαρχία Πάφου.

Μετά την ενημέρωση που έτυχε από τους επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Έχω ενημερωθεί από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τους τρεις Υπουργούς που βρίσκονται εδώ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι καθ’ οδόν προς την Πάφο μετά από σχετικές οδηγίες.

Έχω μιλήσει επίσης με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των ζημιών. Έχω μιλήσει με τους Προέδρους των τεσσάρων Κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί, της Κοινότητας στο Ψάθι, στη Χούλου, στον Άγιο Δημητριανό και στο Πολέμι.

Η κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχουμε ζητήσει βοήθεια.

Να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση που έχει ανταποκριθεί. Ήδη τα αεροσκάφη βρίσκονται στη Ρόδο και αύριο το πρωί θα είναι στην Κύπρο.

Το ίδιο και από την Ιορδανία, όπου βρισκόμουν. Ο Βασιλιάς ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στην Πάφο ενισχύσεις και από την Ιορδανία και απόψε θα υπάρχουν σε επιφυλακή ομάδες σε όλες τις κοινότητες.

Σε κάποιες κοινότητες θα επιλέξουμε να μην επιστρέψουν συμπολίτες μας απόψε στα σπίτια τους. Η ασφάλεια των πολιτών είναι η προτεραιότητα.

Ήδη, όπως είπα, έχω μιλήσει και με τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και με την επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, έτσι ώστε να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Μίλησα και με κάποιους κατοίκους στην κοινότητα Ψάθι, όπου δυστυχώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επαναλαμβάνω, βρίσκονται ήδη εκεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, για να γίνουν οι καταγραφές και το κράτος αμέσως θα ανταποκριθεί.»

Ερωτηθείς αν θα βρεθεί λύση, έτσι ώστε να υπάρχει μόνιμα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών πτητικών μέσων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Να αναφέρω, διότι είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτή η πυρκαγιά είχε αναγνωριστεί από πτητικό μέσο του Τμήματος Δασών στο πλαίσιο της καθημερινής έρευνας που γίνεται, ακριβώς για να κινούμαστε προληπτικά. Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή, αλλά φαίνεται, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχα από τις συνομιλίες που σας είπα, ότι προήλθε από παράνομο σκυβαλότοπο.

Το ανέφερα και στο παρελθόν, 90% των περιπτώσεων, ίσως και περισσότερο, ξεκινούν από τον ανθρώπινο παράγοντα. Άρα, όλοι μας έχουμε ευθύνη, για να αποτρέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιήθηκαν πτητικά μέσα, που ήταν στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τα γειτονικά κράτη. Θέλω να τα ευχαριστήσω και δημοσίως.

Υπάρχει το θέμα των προσφορών. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν βγούμε σε προσφορές, θα γίνει κριτική γιατί δεν βγήκαμε σε προσφορές. Βγαίνεις σε προσφορές, γίνονται προσφυγές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει κάτι που έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια, τα δικά της πτητικά μέσα.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το σημαντικό είναι η πρόληψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Το σημαντικό αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά μας, είναι οι ανθρώπινες ζωές. Κανείς μα κανείς συμπολίτης μας να μην κινδυνεύσει. Από εκεί και πέρα θα δούμε όλα τα υπόλοιπα και σίγουρα η πρόληψη, όταν μιλάμε για πυρκαγιές, είναι το πιο βασικό».

(ΡΜ/ΝΖ/ΓΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης