Από: ΔΗΠΑ

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ: «Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΗΤΑΝ ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ».

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ: «Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΗΤΑΝ ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ».
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 02, 2023-11:29 View: 17

Το θέμα των εκποιήσεων ταλανίζει την κοινωνία εδώ και μια δεκαετία και δυστυχώς, δεν έγιναν έγκαιρα οι δέουσες ενέργειες προστασίας εκείνων που πραγματικά χτυπήθηκαν από τη μοίρα και βρίσκονται παρά τη θέληση τους σε πολύ δυσχερή θέση. Για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο κάποιοι από τους θεσμικούς φορείς, που είχαν ευθύνη να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες για θωράκιση αυτών των ανθρώπων, ολιγώρησαν χωρίς να ασκήσουν επαρκή εποπτικό έλεγχο.

Και πριν και μέχρι πρόσφατα, με δικές μας πρωτοβουλίες μαζί με άλλα κόμματα, επιχειρήσαμε να δώσουμε αριθμό εργαλείων προς τους δανειολήπτες. Δεν διστάσαμε, μάλιστα, σε διαφορετικές περιπτώσεις να ψηφίσουμε υπέρ της αναστολής εκποιήσεων και με τεράστια προσπάθεια, μέσα από διάλογο με τις Τράπεζες και τις Εταιρίες Εξαγοράς Πιστώσεων, πετύχαμε να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι να μην διασαλευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα, η πιστοληπτική μας ικανότητα και το αξιόχρεο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποφεύχθηκε η εκποίηση πρώτης κατοικίας – αξίας μέχρι €350,000 – για όσους δεν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Μέσα από διακυμάνσεις, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου και στο μεταίχμιο αλλαγής της διακυβέρνησης, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητους βουλευτές προσυπογράψαμε την περιβόητη πρόταση νόμου. Αυτό έγινε στην απουσία ενός πλαισίου, που θα έδινε το δικαίωμα σε αυτούς τους δανειολήπτες να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Η νέα κυβέρνηση, και με δική μας συμβολή, προχώρησε μέσω του Υπουργού Οικονομικών στην υποβολή συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, δύο εκ των οποίων ήδη ψηφίστηκαν, καθώς και κατατέθηκε κοινή πρόταση των τριών κομμάτων στη συμπολίτευση – με πρωτοβουλία της ΔΗΠΑ – που προνοούσε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Τα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο προστασίας, κάποια εκ των οποίων ήδη έλαβαν και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η, δε,  σαφής αναφορά του Υπουργού Οικονομικών για «διάλογο και κατάληξη» επί των προτάσεων, που καταθέσαμε μαζί με τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ενισχύει την αισιοδοξία μας για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας. 

Θα σταθώ ειδικά στην πρόταση μας, που υιοθετήθηκε, περί διεύρυνσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αφού με αυτή δημιουργείται πλαίσιο που θα επιτρέπει την εξέταση καταχρηστικών ρητρών, υπερχρεώσεων και παράνομων χρεώσεων σε δανειακές συμβάσεις, χωρίς την στέρηση του περαιτέρω δικαιώματος πρόσβασης δανειοληπτών στη δικαιοσύνη. Αυτό αποκαθιστά το ισοζύγιο στη σχέση πιστωτή με δανειολήπτη, κάτι που εξ αρχής αποτελούσε και την ουσία της επίμαχης πρότασης νόμου.

Ψηφίζοντας την αναβολή, αναλάβαμε ευθύνη χωρίς να μετρήσουμε πρόσκαιρο πολιτικό όφελος ή κόστος, κάνοντας το σωστό και πρέπον για την οικονομία και τη νέα γενιά. Αναγνωρίζουμε ότι εάν είχαμε υπερψηφίσει την επίμαχη πρόταση των άλλων κομμάτων, θα είχαμε ψηφίσει μια πρόταση νόμου κενού περιεχομένου, χωρίς ουσιαστικό όφελος και αντίκρισμα, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Προέδρος της Δημοκρατίας είχε καταστήσει σαφές ότι θα ανέπεμπε την νομοθεσία. Τα πράγματα θα παρέμεναν στάσιμα, η οικονομία της χώρας θα ήταν σε πολύ δύσκολη  και πολλαπλώς επιζήμια θέση, και θα υπήρχαν αρνητικές προεκτάσεις στην παραπέρα πορεία της, όπως προειδοποιούσαν επιτακτικά οι θεσμικοί φορείς και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Μπροστά σε αυτόν το κίνδυνο εμείς συμπεριφερθήκαμε με υπευθυνότητα και μακριά από επιζήμιες ιδεοληψίες και εμμονές, προκρίνοντας την απαραίτητη πίστωση χρόνου, για ολοκλήρωση ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας. Η στάση μας στη Βουλή ήταν στάση ευθύνης, όσο και αν κάποιοι μας κατηγορούν για να δικαιολογήσουν τις τυχοδιωκτικές στάσεις και προσεγγίσεις τους. Δυστυχώς, αυτοί απέτυχαν να επιδείξουν την ίδια στάση ευθύνης, επιμένοντας μέχρι τέλους, μη αποδεχόμενοι την αναβολή της επίμαχης πρότασης για μικροπολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες. 

Η χρονική «ανάσα» που δόθηκε, μέχρι την 30η Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τον τόπο, για τη διαφύλαξη της οικονομίας και για τις προοπτικές της νέας γενιάς, με συνεννόηση και συνθέσεις, με διάλογο και σύνεση να εξεύρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, Κεντρική Τράπεζα και όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να ξαναμπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπως τον βιώσαμε πριν και μετά την οικονομική κατάρρευση του 2013.   

Ταυτόχρονα, δεν λησμονούμε την ανάγκη οι αποφάσεις μας να είναι ισοβαρείς, χωρίς να συνιστούν δυσμενή διάκριση ή συνθήκες παγίδευσης όλων όσων συνετά χειρίστηκαν τις υποχρεώσεις τους, τους εγγυητές δανείων και τους καταθέτες, που θα αδικούνταν αν είχε υπερψηφιστεί η επίμαχη πρόταση νόμο. Τέλος σημειώνουμε ότι επείγει η συγκροτημένη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, κάτι που αναμένουμε ότι οι θεσμικοί φορείς της οικονομίας μας θα αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά.  

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΠΑ-Συνεργασία στο themaonline.com.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ